Hrvatski radio

Radio Pula

GP Kaštel: Ulazak Hrvatske u Schengen donosi prednosti i priliku da se urede radni odnosi

30.12.2022.

15:58

Autor: Tatjana Kaštelan / HRT Radio Pula

Granični prijelaz Kaštel

Granični prijelaz Kaštel

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

S ulaskom Hrvatske u Schengen očekuje se olakšani pristup susjednim zemljama, neće biti graničnih kontrola, čekanja u dugim redovima tijekom ljetnih mjeseci. No, puno je otvorenih pitanja o radničkim pravima koja s ulaskom u Schengen treba regulirati. Čulo se na konferenciji za novinare koju su na hrvatskom teritoriju graničnog prijelaza Kaštel održali predstavnici hrvatskih, talijanskih i slovenskih sindikata.

Prema procjenama Međuregionalnog sindikalnog odbora Sjeverni Jadran, više od deset tisuća radnika, uglavnom su iz pograničnih područja od Buja, Buzeta do Pule, svaki dan prelazi granicu da bi došli do radnih mjesta u Italiji i Sloveniji. Ima problema u vezi s reguliranjem njihovih prava s osnova mirovinskog i socijalnog osiguranja, prava tijekom nezaposlenosti te problemi s dvostrukim oporezivanjem za što u određenim segmentima postoje zakonska rješenja no ona se u praksi ne primjenjuju kako je uređeno, kaže Slobodan Kapor iz Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske (SSKH).

Radnici će se moći brže kretati, prema poslu i kućama, ovo je povijesni napredak, rekao je Michele Berti, predsjednik Talijansko-hrvatskog Međuregionalnog sindikalnog odbora Sjeverni Jadran. Petar Majcen iz federacije sindikata Slovenije istaknuo je važnost i prednost ulaska Hrvatske u Schengen jer će se tako još jače povezati kako građani, tako i poslovni subjekti.


U nastavku poslušajte reportažni prikaz s konferencije za novinare na graničnom prijelazu Kaštel.

Na graničnom prijelazu Kaštel predstavnici sindikata triju država o prednostima i izazovima ulaska RH u Schengen - 30.12.2022.

Granični prijelaz Kaštel

Granični prijelaz Kaštel

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

Predstavnici sindikata istaknuli su važnost jačanja pravnog okvira koji se još dostatno ne primjenjuje u Italiji, Sloveniji i Hrvatskoj pa ne pruža dovoljno sigurnosti, djeluje diskriminirajuće, te prečesto ne potiče izlazak radnih odnosa pograničnih radnika iz sive ekonomije. Nadaju se da će se to, ulaskom Hrvatske u Schengen, promijeniti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Razvojni kod

Gosti Razvojnog koda Tatjane Kaštelan su ekonomski stručnjaci, poslovni ljudi i radnici. O najvažnijim gospodarskim temama. Ekonomski razvoj u zemlji i inozemstvu. O pokretanju posrnulog gospodarstva, otvaranju novih poduzetničkih zona, zapošljavanju radnika i drugim temama koje su važne za društveni razvoj.

Poslušajte u Slušaonici