Hrvatski radio

Radio Pula

HGK Pula: Zakon o radu te Zakon o suzbijanju neprijavljenog rada

01.03.2023.

14:29

Autor: Tatjana Kaštelan / HRT Radio Pula

Ivan Matić, odvjetnik i partner održao je seminar istarskim gospodarstvenicima

Ivan Matić, odvjetnik i partner održao je seminar istarskim gospodarstvenicima

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

Od početka godine na snazi su dugo očekivane izmjene odredbi i pravila kojima se reguliraju rad i zapošljavanje. U Županijskoj gospodarskoj komori u Puli održan je stoga seminar o temi 'Izmjene Zakona o radu i Zakon o suzbijanju neprijavljenog rada', kako bi se skrenula pozornost poslodavcima i radnicima na nove smjernice pri zapošljavanju i tumačenju radnog odnosa.

Izmjene Zakona o radu te Zakon o suzbijanju neprijavljenog rada donose niz novosti. Propisano je drugačije reguliranje rada na određeno, probnog rada, obveznog sadržaja ugovora o radu i pisane potvrde o sklopljenom ugovoru o radu. Potom plaćenog i neplaćenog dopusta, tijeka otkaznog roka te isplate otpremnine ili zaštite dostojanstva radnika.


Uvode se novosti poput rada na daljinu i rada na izdvojenom mjestu rada. Također, dodatnog rada, načela nedostupnosti tijekom korištenja prava na odmore i dopuste, kao i prava radnika na odsutnost s posla zbog hitnog razloga. O svemu je gospodarstvenike informirao i na primjerima pojasnio odvjetnik Ivan Matić. Jer, cilj je ukazati na novosti te dati praktične savjete kako ih implementirati u poslovanje.


I gospodarstvenika i pitanja na seminaru bilo je jako puno. Jasno je da će se ove novosti u zakonodavstvu znatno odraziti na prava i obveze kako radnika, tako i poslodavaca. Uz to, one zahtijevaju temeljitu reviziju i izmjene radno pravne dokumentacije, poput pravilnika o radu i ugovora o radu te će potencijalno dovesti i do izmjene velikog broja kolektivnih ugovora.


U nastavku poslušajte reportažni prikaz iz Županijskog dnevnika HRT Radio Pule.

U HGK Županijskoj komori Pula održan seminar 'Izmjene Zakona o radu te Zakon o suzbijanju neprijavljenog rada' - 1.3.2023.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Razvojni kod

Gosti Razvojnog koda Tatjane Kaštelan su ekonomski stručnjaci, poslovni ljudi i radnici. O najvažnijim gospodarskim temama. Ekonomski razvoj u zemlji i inozemstvu. O pokretanju posrnulog gospodarstva, otvaranju novih poduzetničkih zona, zapošljavanju radnika i drugim temama koje su važne za društveni razvoj.

Poslušajte u Slušaonici