Konferencija 'Izvrsnost u enogastronomji – Izazovi, trendovi i obrazovanje' održana u Puli
Foto: Tatjana Kaštelan / HRT
U pulskom kinu Valli održana je konferencija 'Izvrsnost u enogastronomji – Izazovi, trendovi i obrazovanje', a organizirali su je Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, kao nositelj projekta KLIK Pula – Centar za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma i Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Pula, koja je partner.
O razvoju svih segmenata enogastronomije na našem području te povezivanju turizma i poljoprivrede raspravljali su i izlagali predstavnici tih djelatnosti u Istri. Problem u turizmu svima je poznat, i bit će ovo vrlo izazovno ljeto, kaže Deniz Zembo iz Kulinarskog razvojnog centra, voditelj programa Gastronomad i Akademije kulinarstva.
Svake godine je sve gora priča u hotelijerstvu, pogotovo u kuhinji. Tu imamo najveće probleme s pronalaskom kontinuirano zaposlene radne snage. I s našim Kulinarskim razvojnim centrom i programom Gastronomac ulažemo napore da osiguramo potencijalnu radnu snagu u kuhinji, dodaje Zembo.
U nastavku poslušajte reportažni prikaz s Konferencije u Puli.
Konferencija 'Izvrsnost u enogastronomji – Izazovi, trendovi i obrazovanje' održana u Puli
Deniz Zembo, Kulinarski razvojni centar
Foto: Tatjana Kaštelan / HRT
“Pokazalo se da je naš djelatnik najvažniji jer prenosi iskustvo našeg kraja a i sama komunikacija je jako bitna. To bi trebala biti budućnost. Jer s digitalizacijom poslovanja ovaj dio ljudskog dodira i komunikacije, interakcije bit će najvažniji za turizam.”
- Deniz Zembo iz Kulinarskog razvojnog centra, voditelj programa Gastronomad i Akademije kulinarstva
Ključ svega je obrazovanje. Županijska gospodarska komora Pula želi dati što veći doprinos obrazovanju mladih u procesu obrazovanja, kaže predsjednica Županijske gospodarske komore Pula Jasna Jaklin Majetić. Dali smo mogućnost mladima da surađuju s društvima odnosno turističkim djelatnicima i tako uče od njih izravno, iz prakse.
“Želimo mlade potaknuti u zanimanju koje su izabrali, da idu dalje, da napreduju, budu inovativni i zadovoljni. Da budu jaka snaga našeg turizma. Dali smo im priliku da upoznaju razne oblike našeg turizma, od adrenalinskih parkova, gastronomije, ronjenja i slično. Povezali smo ih s tvrtkama a oni će možda sutra biti njihovi zaposlenici, partneri.”
Jasna Jaklin Majetić, HGK Županijska komora Pula
Edukacije, suradnja obrazovnih ustanova i društava. Sve su to ključne teme koje otvaramo i intenzivno radimo na njima, no trebamo sustav koji će iznjedriti toliko potreban kadar. Rekao je Dragan Kovačević, potpredsjednik za poljoprivredu i turizam Hrvatske gospodarske komore.
Problem je što ima malo praktične nastave i suradnje s gospodarstvom, dodaje Kovačević. Stoga su potrebna i dodatna ulaganja. Mislim da će u Puli, s Centrom kompetencija, niz tih problema biti riješeno, što je dobro.
“Hrvatska ima negativan migracijski saldo, moramo uvoziti radnu snagu, i zbog toga nam treba 'bazen' naše radne snage. Moramo učiniti sve da unaprijedimo obrazovanje za što nam je potrebna reforma.”
Dragan Kovačević, potpredsjednik za poljoprivredu i turizam Hrvatske gospodarske komore
Jasna Jaklin Majetić i Dragan Kovačević, HGK
Foto: Tatjana Kaštelan / HRT
Konferencija je otvorila rasprave i pitanja, iznijeta su mišljenja kako bi se što bolje ušlo u glavnu turističku sezonu pred nama, ali i dalje, jer turizam živimo cijelu godinu, slažu se sudionici konferencije 'Izvrsnost u enogastronomiji – izazovi, trendovi i obrazovanje'.
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.