Hrvatski radio

Radio Pula

Dvojno iskazivanje cijena - korak bliže euru kao službenoj valuti RH

05.09.2022.

15:06

Autor: Tatjana Kaštelan / HRT Radio Pula

Euro

Euro

Foto: HTV / HRT

Na snagu je stupila zakonska obveza dvojnog iskazivanja cijena, u eurima i u kunama. Cijene moraju biti jasno vidljive, lako čitljive i razumljive, a dvojno će iskazivanje trajati i nakon uvođenja eura, sve do kraja 2023. 

Premda se već dulje vrijeme na policama trgovina ističu dvojne cijene – u kunama i u eurima – danas je to postala obveza trgovaca i trajat će do 31. prosinca, nakon čega će euro postati službena valuta i u Hrvatskoj.


Psihološki efekt već je tu jer naizgled manja cijena u euru mami, no, u kuni 'otrežnjava'. Prilagođavaju se i trgovci i građani.


Ministar financija Marko Primorac prije nekoliko mjeseci je najavio kako se stopa konverzije određuje po tečaju od 7,53450 kuna za jedan euro. Premijer Andrej Plenković istaknuo je pozitivan učinak uvođenja eura na gospodarsku klimu.


Vlada je u srpnju donijela odluku da se 1. siječnja 2023. određuje danom uvođenja eura kao službene valute.

Neke bankovne usluge bit će nedostupne 31. prosinca i 1. siječnja

Neke bankovne usluge bit će nedostupne 31. prosinca i 1. siječnja

Foto: HTV / HRT

Guverner HNB-a Boris Vujčić najavio je da će se od 15. prosinca do 15. siječnja euri na svim bankomatima, neovisno o matičnoj banci, moći podizati bez naknade.


Uz proizvode i usluge, dvojno se iskazuju plaće te druge naknade. Tako poslodavac plaću za kolovoz koju isplaćuje nakon 5. rujna na platnoj listi mora iskazati i u kunama i u eurima. Jednako je i s mirovinama. Svi su artikli od 5. rujna i u kunama i u eurima. Josip Zaher, potpredsjednik HGK-a za trgovinu i financijske institucije ne vjeruje da će itko iskoristiti promjenu kune u euro za dizanje cijena.


Zakon predviđa i iznimke i to ondje gdje dvojno iskazivanje nije primjereno iz praktičnih razloga ili bi uzrokovalo nerazmjerne troškove poslovnim subjektima - to se odnosi na prodaju na kiosku, automatima, na štandu i klupi na tržnici ili unutar trgovačkog centra. Ekonomisti su jasni i realni, rektor 'Sveučilišta Jurja Dobrile' Marinko Škare kaže kako je trebalo čekati porast prosječne plaće i onda uvesti euro.

Euri

Euri

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Hrvatska gospodarska komora izdala je priručnik „Predstavljanje Zakona o euru“. Može se preuzeti na internetskim stranicama HGK-a. U njemu stoji i kako „Dvojni optjecaj – traje od 1.1. do 14.1.2023. U tom razdoblju, osim u iznimnim situacijama, plaćat će se u kunama i u eurima, no vraćanje novca morat će biti u eurima.“ No, to je iduća faza uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj.


Sve o dvojnom uvođenju cijena i koracima uvođenja eura kao službene valute u RH poslušajte u nastavku.

Uvođenje eura - početak obveznog dvojnog iskazivanja cijena; 5. rujna 2022.

 Hrvatske kovanice eura

Hrvatske kovanice eura

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Razvojni kod

Gosti Razvojnog koda Tatjane Kaštelan su ekonomski stručnjaci, poslovni ljudi i radnici. O najvažnijim gospodarskim temama. Ekonomski razvoj u zemlji i inozemstvu. O pokretanju posrnulog gospodarstva, otvaranju novih poduzetničkih zona, zapošljavanju radnika i drugim temama koje su važne za društveni razvoj.

Poslušajte u Slušaonici