Hrvatski radio

Radio Pula

Malo rimsko kazalište će zasjati, Pula dobiva jedinstveno mjesto pod zvijezdama

22.07.2022.

15:36

Autor: Tatjana Kaštelan / HRT Radio Pula

Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre o Malom rimskom kazalištu i Amfiteatru

Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre o Malom rimskom kazalištu i Amfiteatru

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

Malo rimsko kazalište u Puli uskoro će otvoriti svoja vrata publici željnoj predstava i koncerata na posebnom, doista jedinstvenom, prostoru pod zvijezdama. Radovi na rekonstrukciji su pri kraju, a Pula će s otvaranjem ove obnovljene povijesne kulturne baštine dobiti još jedno kazalište.

Ozbiljno je to arhitektonsko djelo rekonstrukcije, valorizacije i prezentacije, ističe ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo. Malo rimsko kazalište je jedno od dva pulska kazališta, jer Pula je, pojašnjava, kao jedan od rijetkih gradova u ovom dijelu svijeta imala dva kazališta – malo i veliko rimsko kazalište.


Najbliže kazalište Puli je u Trstu, a nakon toga nemamo tragove kazališta skroz do Visa, prema tome, na ovoj istočnoj obali ili nisu sačuvani, ili im nema tragova, pojašnjava Darko Komšo. Kazalište je otkriveno krajem 19., početkom 20. stoljeća i bilo je dosta popularno osamdesetih, devedesetih godina, početkom 2000. za različite manifestacije, predstave, koncerte…


U nastavku poslušajte kraću reportažu.

Darko Komšo, ravnatelji Arheološkog muzeja Istre o Malom Rimskom kazalištu i Amfiteatru, 21. srpnja 2022.

Darko Komšo o Malom Rimskom kazalištu i Amfiteatru

Darko Komšo o Malom Rimskom kazalištu i Amfiteatru

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

Od rimskog kazališta očuvana su tri reda sjedalica, dodaje ravnatelj Darko Komšo. Prije desetak godina počeli smo razmišljati od rekonstrukciji i u interakciji sa stručnjacima odlučili smo da se koriste moderni materijali koji stvaraju odmak od onog antičkog. Radovi su dovršeni, tehnički pregled odrađen, redom ide ishodovanje uporabne dozvole i – korištenje.


Rekonstruirano Malo rimsko kazalište moći će primiti oko tisuću i pol posjetitelja. S druge strane je rekonstruiran Arheološki muzej Istre s najvećim ekranom u Hrvatskoj, 330 kvadrata, kaže Darko Komšo. Simbiozom jednog i drugog, uz dizajn svjetla, dobit ćemo pozornicu nesvakidašnju u svijetu. Na nama je da vidimo hoćemo li to sve uspjeti iskoristiti, valorizirati i na kraju imati projekt i u konačnici produkt koji će obogatiti naše ljeto, proljeće i našu jesen, zaključuje ravnatelj Arheološkog muzeja Istra Komšo.


U nastavku poslušajte razgovor s Darkom Komšom, o Malom rimskom kazalištu u Puli, ali i o borbama gladijatora, jedinstvenom pulskom proizvodu, koji nam donosi dodanu vrijednost.

Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre, o Malom rimskom kazalištu i Amfiteatru u Puli, 21. lipnja 2022.

Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre

Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

Vrlo skoro, Malo rimsko kazalište će zasjati. Pula će dobiti još jedan stari, novi, jedinstveni prostor za kulturu, turizam, i za povijest.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Razvojni kod

Gosti Razvojnog koda Tatjane Kaštelan su ekonomski stručnjaci, poslovni ljudi i radnici. O najvažnijim gospodarskim temama. Ekonomski razvoj u zemlji i inozemstvu. O pokretanju posrnulog gospodarstva, otvaranju novih poduzetničkih zona, zapošljavanju radnika i drugim temama koje su važne za društveni razvoj.

Poslušajte u Slušaonici