Hrvatski radio

Radio Pula

Najavljeno otvorenje izložbe 'Fortifikacijski sustav Pule'

29.06.2022.

16:29

Autor: Tatjana Kaštelan / HRT Radio Pula

Predstavljanje projekta i izložbe 'Fortifikacijski sustav Pule', Loredana Dropulić, Gracijano Kešac, Sanja Cinkopan Korotaj

Predstavljanje projekta i izložbe 'Fortifikacijski sustav Pule', Loredana Dropulić, Gracijano Kešac, Sanja Cinkopan Korotaj

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

Predstavnici Grada i Turističke zajednice Pule te Povijesnog i pomorskog muzeja Istre najavili su na konferenciji za novinare u Puli novi kulturno-turistički proizvod. Riječ je o izložbi naziva 'Fortifikacijski sustav Pule', koja će, kao i cijeli projekt uskoro biti predstavljena u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre.

Pulski obrambeni sustav broji 28 utvrda od kojih su dvije srušene (Zaro i fort Maximilian) te više od 200 popratnih obrambenih građevina. Sustavno su se tijekom višegodišnjeg projekta prikupljale fotografije, planovi, nacrti i video snimke i ostali materijali.


Cilj je da izložba postane ishodišna točka istraživanja pulskoga fortifikacijskog sustava. Autorice ovog vrijednog postava na kojemu se radilo nekoliko godina su više kustosice Muzeja Katarina Marić i Katarina Pocedić, a tematiziraju pulski obrambeni sustav – fortifikacijske objekte s naglaskom na razdoblje austrijske uprave.


Sve je spremno za predstavljanje ovog vrijednog projekta, rekao je na predstavljanju projekta ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Gracijano Kešac. Direktorica Turističke zajednice Pula Sanja Cinkopan Korotaj istaknula je važnost projekta za pulski turizam.


Bespovratna sredstva su devet milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj, potom dva milijuna 607 tisuća i 600 kuna iz Državnog proračuna; ukupno 23 milijuna 277 tisuća 260 kuna. Turistička zajednica i Muzej su partneri a Grad to jest Upravni odjel za prostorno uređenje i komunalni sustav i imovinu nositelj projekta; voditeljica projekta je Lorena Dropulić.


Otvorenje se planira za petnaestak dana. Projekt je to, čulo se, na dobrobit stanovnika i s ciljem održivog razvoja gospodarstva i turizma.


U nastavku poslušajte reportažu s današnje najave vrijednog postava.

Predstavljanje projekta i izložbe 'Fortifikacijski sustav Pule', 29. lipnja 2022.

U Puli najavljena izložba 'Fortifikacijski sustav Pule'

U Puli najavljena izložba 'Fortifikacijski sustav Pule'

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Razvojni kod

Gosti Razvojnog koda Tatjane Kaštelan su ekonomski stručnjaci, poslovni ljudi i radnici. O najvažnijim gospodarskim temama. Ekonomski razvoj u zemlji i inozemstvu. O pokretanju posrnulog gospodarstva, otvaranju novih poduzetničkih zona, zapošljavanju radnika i drugim temama koje su važne za društveni razvoj.

Poslušajte u Slušaonici