Hrvatski radio

Radio Pula

Održana 8. sjednica Ceha ribara Obrtničke komore Istarske županije

08.02.2022.

11:14

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: : / Pixabay

U Puli je u ponedjeljak 7. veljače održana 8. sjednica Ceha ribara Obrtničke komore Istarske županije u proširenom sastavu na kojoj su, uz članove Ceha i predstavnike ribarskih koordinacija, sudjelovali i županijski pročelnik za poljoprivredu, šumartsvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo dr. Elio Pinzan i njegov pomoćnik G. Prekalj, te predstavnici Lučke kapetanije Pula i pulske ispostave Ministarstva poljoprivrede.

Predsjednik Ceha R. Momić na početku je izvijestio o sastanku ribara – plivaričara Istarske i Primorsko goranske županije koji je prošlog tjedna održan u Poreču, s kojeg je Ministarstvu odaslana poruka o potrebi zadržavanja sadašnjeg načina određivanja ograničenja maksimalno dozvoljenog mjesečnog ulova, te na kojem je zaključeno da se inicira održavanje sastanka vezano za probleme iskrcaja male plave ribe na istočnoj istarskoj obali (sastanak se održava 8.2.2022). Također, najavio je svoje sudjelovanje na sjednici Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, na kojoj će se raspravljati o najvažnijim problemima hrvatskog ribarstva. Upoznao je Ceh kako Ministarstvo poljoprivrede najavljuje novih 50 milijuna kuna potpora za pomoć sektoru.


Nakon toga, razmotrena je problematika po segmentima ribarstva, odnosno alatima. Koćarski ribolov opterećen je, uz probleme s visokom cijenom goriva, problemima koje uzrokuju dupini i žarnjaci (meduze, rebraši). Najavljeno je kako će Institut za oceanografiju i ribarstvo iz Splita provesti istraživanja kojima će se analizirati problem žarnjaka. Na žalost, propisani način proglašavanja elementarne nepogode ne odgovara problemima ribarstva (točno definiran trenutak nastanka nepogode, rok od deset dana za utvrđivanje štete, točno utvrđivanje nastale štete),a , osim toga, u državnom proračunu za naknadu šteta od elementarnih nepogoda predviđena su simbolična sredstva.


Istaknut je i problem kažnjavanja ribara koji se sidre u područjima predviđenim za odlaganje eksplozivnih sredstava (iako se već godinama tamo ne odlažu), te je zaključeno da će se s tim problemom upoznati Ministarstvo poljoprivrede.


Ribari koji se bave izlovom školjkaša ronjenjem u više navrata naglašavali su problem zabrane takve vrste ribolova u Raškom kanalu. Pravilnik iz 2018. ukinuo je tu mogućnost, ali i mogućnost da ministar poljoprivrede svojom odlukom dopusti izlov školjkaša u Raškom kanalu u razdoblju od 1.6. do 30.9, što je bilo moguće po starom pravilniku. Na taj način, s obzirom da je na nekim dijelovima obale (osobito zapadne istarske obale) pojačano zagađenje i brojne su psihološke brane za kupače, značajno smanjen akvatorij za taj način ribolova, koji je među najselektivnijim vrstama ribolova. Najavljen je sastanak na kojem će o tom problemu, uz ribare, sudjelovati i predstavnici ministarstava zaduženih za ribarstvo i za zaštitu okoliša.


Vezano za male plivarice, situacija je vrlo loša i pogoršava se svake godine. Ribarima nije dopušten lov bliže od 300 metara od obale, ciljanih vrsta ribe gotovo i nema (gavun, oliga), a probleme uzrokuju i rebraši. Zaključeno je da će se nadležnom ministarstvu predložiti otkup alata. Naznačen je i problem nemogućnosti korištenja de minimis potpora (za štete koje su prouzročili dupini), u slučaju kad ribar ima novo plovilo.


Naznačen je i veliki problem brisanja plovila iz Upisnika brodica, za koje vlasnici za 2019. i 2020. godinu nisu platili naknadu za sigurnost plovidbe. S obzirom da Pomorski zakonik (po odredbama kojega su brodice brisane) ne predviđa ponovni upis brisanih brodica, kao mogućnosti su spomenuti pokretanje spora pred Upravnim sudom u rijeci (nadležnim za to pitanje), odnosno prvi upis plovila. Obje mogućnosti su skupe i problematične, a dat je i prijedlog da se rješenja o brisanju povuku i krene u naplatu neplaćenih dugova po redovnom postupku. Ta će tema, uz problem rasta cijena goriva, biti na dnevnom redu sastanka saborskog Odbora za poljoprivredu. Također, na sastanku održanom 27.1.2022. u Zagrebu, zaključeno je da će Hrvatska obrtnička komora inicirati sastanak nadležnih ministarstava na ministarskoj razini s tim temama. Obrtnička komora Istarske županije pozvala je sve ribare kojima su plovila brisana iz Upisnika da dostave podatke u Komoru, iako je procjena da su ribarska plovila s tim problemom u manjini u odnosu na druga plovila. Također, postoji i problem neusklađenosti stvarnih podataka o plovilima s podacima koje vodi Hrvatski registar brodova, stoga se apelira na sve vlasnike da ažurno obavještavaju nadležna tijela o promjenama na svojim plovilima.


Vezano za rast cijene goriva, istaknuto je kako je taj trošak odavno prešao uobičajenih 30% iznosa troškova ribarskog broda. Traži se da se cijena plavog dizela, koji koristi većina ribarskih plovila, blokira na 5kn po litri. Također, to će biti tema koju će razmotriti Odbor za poljoprivredu.


Što se tiče potpora za ribarski sektor, prijedlog Operativnog programa za ribarstvo za razdoblje 2021. – 2027. bit će, po usklađenju stavova Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva gospodarstva i zaštite okoliša, dostavljen Europskoj komisiji na odobrenje, te se raspisivanje novog natječaja može očekivati tek u drugoj polovici ili koncem godine. Potpore u sklopu Operativnog programa 2014. – 2020. trebale bi biti isplaćene do konca godine.


R. Momić i E. Pinzan upoznali su Ceh s ranije održanim sastankom vezano za izgradnju ribarske luke u uvali Žunac (Zonchi) u Puli na kojem je, uz potvrdu da svi partneri – Istarska županija, Grad Pula, Lučka uprava Pula, te Obrtnička komora Istarske županije i Udruženje obrtnika Pula – snažno podržavaju projekt, naglašeno kako će se odmah pristupiti usklađenju plana iz 2009. i nakon doga izradi novog idejnog rješenja, te izmjeni županijskog i gradskog prostornog plana. Nositelj projekta, Lučka uprava Pula, nakon toga će se moći prijaviti za korištenje sredstava Operativnog programa za ribarstvo iz kojih će se u 100% - tnom iznosu pokriti troškovi projektiranja i luke otvorene za javni promet koja će sadržavati ribarski dio i komunalni dio.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

4 dana

SLUŠALICE

OŠ CENTAR