Hrvatski radio

Radio Pula

Pametna kartica VIA ISTRA dodatak turističkoj ponudi Istarske županije

23.06.2022.

17:07

Autor: Tatjana Kaštelan / HRT Radio Pula

Predstavljanje pametne kartice VIA ISTRA za turizam

Predstavljanje pametne kartice VIA ISTRA za turizam

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

Istarska razvojna agencija (IDA) sudjeluje u prekograničnom projektu Interreg Italija-Hrvatska, naziva MIMOSA, u sklopu kojeg kao pilot aktivnost razvija koncept pametne kartice VIA ISTRA (smart card). Dodatak je to turističkoj ponudi a sve je predstavljeno u sjedištu IDA-e.

VIA ISTRA je novi digitalni turistički proizvod uz pomoć kojeg će u varijantama 1, 3 ili 7 dana posjetiteljima Istre, ali i domicilnom stanovništvu, biti omogućeno povoljnije korištenje javnog prijevoza te posjećivanje kulturno-povijesnih lokacija. Osim korištenja prijevoznih usluga, korisnici će moći posjetiti brojne atraktivne znamenitosti.


Dnevna kartica primarno obuhvaća područje Grada Pule, dok je trodnevna i tjedna proširena na šire istarsko područje. Tako primjerice, uz dnevnu karticu posjetitelji mogu razgledati još i pulsku Arenu, Augustov hram, podzemne tunele Zerostrasse, pulski Kaštel te Muzej suvremene umjetnosti Istre, dok uz trodnevnu karticu posjetitelji mogu dodatno razgledati Kaštel Morosini–Grimani u Svetvinčentu, Centar za posjetitelje u Barbanu, Etnografski muzej Istre i Muzej grada Pazina te Narodni muzej u Labinu.


Od prijevoznih usluga, u trodnevnu je karticu još uključen i shuttle bus Zračne luke Pula za transfer aviogostiju te sustav javnih bicikli u Medulinu, Fažani, Umagu i Pazinu. Tjedna kartica obuhvaća još šire područje stoga je u istoj uključeno sve što i u trodnevnoj te dodatno razgledavanje Ekomuzeja Batana u Rovinju, Zidina i Galerije „5 kula“ u Motovunu te Muzej Lapidarium u Novigradu.


Ovaj novi turistički proizvod u Istri na konferenciji za novinare u Puli predstavili su direktor IDA-e Boris Sabatti i župan Boris Miletić. U nastavku poslušajte njihove izjave, a uskoro i širi razgovor. Također, pogledajte kako izgleda kartica.

U Puli predstavljena pametna turistička kartica; župan Boris Miletić i direktor IDA-e Boris Sabatti

Galerija
S predstavljanja pametne kartice VIA ISTRA u Puli, Foto: Tatjana Kaštelan/HRT
S predstavljanja pametne kartice VIA ISTRA u Puli, Foto: Tatjana Kaštelan/HRTS predstavljanja pametne kartice VIA ISTRA u Puli, Foto: Tatjana Kaštelan/HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Razvojni kod

Gosti Razvojnog koda Tatjane Kaštelan su ekonomski stručnjaci, poslovni ljudi i radnici. O najvažnijim gospodarskim temama. Ekonomski razvoj u zemlji i inozemstvu. O pokretanju posrnulog gospodarstva, otvaranju novih poduzetničkih zona, zapošljavanju radnika i drugim temama koje su važne za društveni razvoj.

Poslušajte u Slušaonici