Hrvatski radio

Radio Pula

Počele pripreme za ISAP i FIP 2022

08.03.2022.

13:50

Autor: HRT

Narezani pršut

Narezani pršut

Foto: Istarski sajam pršuta / ustupljena fotografija

Datumi za dvije najvažnije godišnje pršutarske manifestacije su određeni, pripreme su prema tim datumima i službeno započele, i glavni organizatori odnosno partneri, a to su Općina Tinjan te Udruga proizvođača istarskog pršuta i drugih tradicijskih proizvoda od svinjskog mesa su suglasni, manifestacije će se svakako održati od 15. do 17. srpnja i 14. do 16. listopada - može biti jedino smanjenog opsega u skladu s epidemiološkim uvjetima koji će tada biti na snazi.

- Kalendarski prva tinjanska manifestacija bit će ljetni Festival istarskog pršuta (FIP) u terminu od 15. do 17. srpnja, kada će se u večernjim satima, čim minu tada očekivane ljetne vrućine, a ljudi se vrate s mora ili s polja, predstaviti svi proizvođači istarskog pršuta, uz ležernije prateće programe. Svrha ovog tek nedavno uvedenog ljetnog sajma odnosno festivala pršuta je afirmirati istarski pršut i ponuditi ga na kušanje kako domaćim sladokuscima, tako i turistima u špici sezone, kada su uz obalne popunjeni i brojni smještajni objekti u unutrašnjosti Istre, pa tako i na Tinjanštini i u okolici - ističe načelnik općine Tinjan Goran Hrvatin.


Internacionalni sajam pršuta (ISAP) održat će se od 14. do 16. listopada, uz uobičajeni sajamski program te ponudu nekoliko desetaka pršuta iz više mediteranskih i srednjoeuropskih zemalja, ocjenjivanje pršuta i dodjelu odličja najboljima, ISAP će obogatiti i brojni dodatni sadržaji. Među ostalima, po treći put trebalo bi se održati natjecanje rezača pršuta, u planu su i radionice sljubljivanja pršuta i vina, na sajmu će gostovati i s Tinjanom zbratimljene pršutarske općine iz Austrije i Španjolske, a ako sve okolnosti budu normalne, neće nedostajati ni pratećih gastronomskih, sportskih, kulturnih i zabavnih programa.


Službeni početak priprema za ovogodišnji ISAP i FIP obilježen je okupljanjem prijašnjih i sadašnjih organizatora i inicijatora ove manifestacije u pršutani Mladena Dujmovića, a u znak podrške entuzijazmu i optimizmu s kojima se kreće u pripreme ovih manifestacija Dujmović je načeo brižljivo njegovani pršut star tri godine. Svježi but imao je oko 19 kilograma, a nakon trogodišnjeg zrenja spustio se na solidnih 10,6 kilograma. 


Još od 2007. godine, kada se Tinjan proglasio "općinom istarskog pršuta", toj se deliciji koja već stoljećima zauzima sam vrh istarske tradicijske gastronomije, u tinjanskom kraju posvećuje posebna pažnja. Od još uvijek nevelikog ukupnog broja istarskih pršutana četiri su na području općine Tinjan – Dujmović, Milohanić, Antolović i Radetić; na trgu pred općinskom zgradom podignut je i veliki kameni spomenik istarskom pršutu, nedaleko trga djelomično je već uređena Kuća istarskog pršuta u kojoj se u vrijeme ISAP-a održavaju degustacijske radionice.


Tinjan je sjedište i Udruge proizvođača istarskog pršuta i Udruge senzornih analitičara pršuta i drugih suhomesnatih proizvoda Gustus. ISAP će se ove godine održati po 14. put, a u zlatno doba prije korone pohodilo ga je i do 25.000 posjetitelja.

Prvi sastanak organizatora u Tinjanu

Prvi sastanak organizatora u Tinjanu

Foto: ISAP, FIP i Općina Tinjan / ustupljene fotografije

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.