Hrvatski radio

Radio Pula

Razvojni kod 01.12.2021.

01.12.2021.

19:15

Autor: Hrvatski Radio

Varja Bastiančić gošća Razvojnog koda (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Varja Bastiančić gošća Razvojnog koda (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Gošća Tatjane Kaštelan je Varja Bastiančić, predsjednica Udruge Institut Pula. Prevencija je kolijevka rada ove Udruge i ključna je za razvoj svakog društva. NO LIMIT - NEMA GRANICA s prevencijom, poručuju iz Udruge Institut. Ovih je dana u realizaciju krenuo projekt 'PULA4NEET' za mlade, koji im daje šansu za ostanak, za rad, razvoj i za zdravlje, poručuje Varja Bastiančić.

Prije 17 godina krenula je ideja renomiranih pulskih kulturnjaka s namjerom da stvore građansku inicijativu koja bi djelovala na kreiranje boljih uvjeta života u gradu. I u tome su uspjeli. Premda ne od samog početka, Varja Bastiančić šesnaest godina je u Udruzi Institut Pula i evo je pred novim mandatom predsjednice.

Poli-uporaba, sintetske droge, ovisnost, mladi, veliki problemi, prepoznavanje, ovisnost danas i nekad; ključne su riječi. Samo smo 'zagrebli' u more tema, situacija, savjeta i stanja, koje su 'rak rana' svakoga društva. Radimo na tome, Udruga Institut Pula puno je napravila u zadnjih 17 godina djelovanja u zajednici, ističe Bastiančić i poziva sve mlade da se prijave na besplatnu edukaciju za tržište rada kroz projekt 'PULA4NEET'.

Prvi samostalni europski projekt 'Pula4NEET' Udruge Institut Pula, s gotovo dva milijuna kuna (1.981.082,54 kn) pridonijet će – mladima. Toj izuzetno ranjivoj populaciji na tržištu rada, pogotovo danas, u doba epidemije i gospodarske krize. NEET je skupina mladih koji su nezaposleni, ne obrazuju se i nisu tražitelji posla to jest nema ih u statistici nezaposlenih. Ta nevidljiva skupina izuzetno je značajna, pojašnjava predsjednica Udruge Insitut Pula Varja Bastiančić.

Institut Pula, nositelj je ovog projekta, koji je za mlade besplatan. A provodi ga s dugogodišnjim partnerima – Diopter Otvorenim učilištem Pula, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje te učilištem Studium iz Vukovara. Financira se iz Europskog socijalnog fonda, iz sredstava za učinkovite ljudske resurse.

Prevencija je koljevka Udruge Institut – moramo prevenirati i pomoći mladima da ostanu, rade i kvalitetno žive. Da ih navedemo na pravi put, kaže Varja Bastiančić. Prijave su na internetskoj adresi udruga-institut.hr. Facebook stranica je Pula4NEET.

Pomoć roditeljima i mladima postoji. Važno je o tome pričati. Roditelj poznaje svoje dijete, najbolje prepoznaje sve promjene u ponašanju. Važno je reagirati, poduzeti nešto, pomoći djetetu. Bolje se ispričati djetetu jer smo krivo posumnjali nego da si za pet godina kažemo nisam imao hrabrosti reagirati, nisam htio vjerovati da ima problema s drogom, kaže Varja.

Biti najveći prijatelj djetetu najveći je uspjeh, ali treba biti zaštitnik tijekom odrastanja i formiranja djeteta. Kada roditelj prestaje biti samo zaštitnik te postaje i prijatelj djetetu? O tome i drugim temama.

Gošća Tatjane Kaštelan Varja Bastiančić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Razvojni kod

Gosti Razvojnog koda Tatjane Kaštelan su ekonomski stručnjaci, poslovni ljudi i radnici. O najvažnijim gospodarskim temama. Ekonomski razvoj u zemlji i inozemstvu. O pokretanju posrnulog gospodarstva, otvaranju novih poduzetničkih zona, zapošljavanju radnika i drugim temama koje su važne za društveni razvoj.

Poslušajte u Slušaonici