Hrvatski radio

Radio Pula

Razvojni kod 04.11.2020.

04.11.2020.

19:15

Autor: Hrvatski Radio

Ivica Salvador gost Razvojnog koda (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Ivica Salvador gost Razvojnog koda (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Gost Tatjane Kaštelan je Ivica Salvador, najveći istarski poduzetnik u području građevinarstva koji je u Puli izgradio gotovo tisuću, a planira graditi još brojne stambene jedinice i objekte u suradnji s Gradom Pula i prema Generalnom urbanističkome planu. Što taj plan donosi, kuda se Pula širi i kakvim stambenim zgradama? Govorimo o prostornom planiranju i razvoju građevinske djelatnosti u Istri i najvećemu gradu na Poluotoku. Obiteljski obrt, cijeli život u građevinarstvu a dvadeset godina intenzivne gradnje. Također, o masovnoj gradnji, potrebama i potražnji stambenih prostora Puljana. A potražnja je velika, unatoč korona krizi.

Ivica Salvador, Puljanin koji je cijeli život u građevinarstvu, obrt je naslijedio od oca, a upravo obilježava dvadeset godina samostalnog rada u djelatnosti koju je korona kriza izgleda zaobišla. Građevinarstvo zadnjih godina bilježi trend rasta, uz industriju i ICT sektor. Ovo je njegov komentar na stanje u građevinskoj djelatnosti kod nas i u Europi. O novim trendovima, ekološkoj komponenti i masovnoj gradnji.

Njegov moto 'Iz Pule za Pulu' kreće od obiteljskog obrta kojeg je do danas sačuvao i prilagodio suvremenom građevinarstvu te postao jedan od glavnih gospodarstvenika ove djelatnosti na Poluotoku. Zna što znači biti građevinar jer je cijeli život u toj djelatnosti. Želja mu je da Pula ima pristupačne stanove kojima će se zadržati mladi ljudi. Da ovdje ostanu živjeti, kaže, da si mogu priuštiti stan i krenuti u osnivanje obitelji.

Planovi rada i gradnje mijenjaju se i prilagođavaju standardima prema direktivama Europske unije i potrebama potrošača, a prema Generalnom urbanističkom planu Pule. Istovremeno, cijena ovisi o potrebi, namjeni i planu gradnje. Građevinarstvo je svojevrsna lančana reakcija, ističe Salvador, koji je izgradio oko tisuću stanova na području Pule; intenzivno u zadnje dvije i pol godine šesto do sedamsto izgrađenih stanova. Djelatnost je to, naime, koja aktivira trgovinu, skladišta, građevinske radnike svih profila, obrtnike, kooperante, obrtnike od vodoinstalatera, električara, radnika koji rade fasade, žbuke… Kooperanti iz Istre koji već dvadeset godina rade na gradilištima i cilj nas građevinara jest održati ih zaposlenima.

Mijenja se način života, mijenjaju se želje pa tako i potrebe za stambenim prostorom. No, unatoč krizi, stanovi se kupuju. Prema GUP-u u planu je gradnja četiristo luksuznih stanova u priobalju Pule. Recimo i to da kuće, ako se ne koriste i ne održavaju vape prazne i propadaju. A današnji je užurbani način života mahom orijentiran na stanove. Stan je, naime, u odnosu na kuću, sve češći izbor za život građana, pokazuju statistike.

O mladim ljudima i njihovoj potražnji te o tome mogu li si uopće u današnje krizno vrijeme priuštiti stan ili neku veću stambenu jedinicu. Također, govorimo o planovima priobalnog dijela Pule u skorijoj budućnosti. O zelenim parkovima, vrtovima i krovovima koji, kako u svijetu tako i kod nas, imaju svoju cijenu.

Gost Tatjane Kaštelan Ivica Salvador

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Razvojni kod

Gosti Razvojnog koda Tatjane Kaštelan su ekonomski stručnjaci, poslovni ljudi i radnici. O najvažnijim gospodarskim temama. Ekonomski razvoj u zemlji i inozemstvu. O pokretanju posrnulog gospodarstva, otvaranju novih poduzetničkih zona, zapošljavanju radnika i drugim temama koje su važne za društveni razvoj.

Poslušajte u Slušaonici