Hrvatski radio

Radio Pula

Razvojni kod 10.06.2020.

10.06.2020.

19:15

Autor: Hrvatski Radio

Rita Brgić Stokić gošća Razvojnog koda (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Rita Brgić Stokić gošća Razvojnog koda (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Gošća Tatjane Kaštelan je Rita Brgić Stokić, pjesnikinja, autorica knjiga iz kojih se, uz istarski dijalekt, čita i osjeća tradicija, život od starine, odrastanje i ljubav prema Istri. Rita iza sebe ima sedam izdanih knjiga; zbirki pjesama i priča o životu u njezinu rodnom kraju.

Rita Brgić Stokić je umirovljenica, farmerica, poduzetnica, i prepoznata pjesnikinja, rođena u Dvigradu, odrasla u Selini. Za svoj je književni izričaj nagrađena brojnim priznanjima, a svrstana je među sto najboljih pjesnikinja i pjesnika haiku poezije u Europi. Ljubav prema Istri može se iščitati u svim njezinim djelima. Običaje, dijalekt i tradiciju prenosi i djeci osnovnih škola u cijeloj Istri, kroz zavičajnu nastavu, koju zagovara još od 2011. godine.

Dječja slikovnica 'Bubamara' pisana je na književnom jeziku za vrtićku djecu u Rijeci, a dobili su je i svi istarski vrtići. Humanitarna gesta prisutna je tijekom svih njezinih izdanja. Istarska Udruga odnosno Kuća slijepih u Cukrićima, pulski Klub žena liječenih od raka dojke GEA i mnogima drugima je pomogla.

Slijedi djelo 'Dokle gori budu zvizde', poezija na čakavskom dijalektu, kao i potom 'Vrutki vrimena'. Pa knjiga 'Grad Vodnjan, moja sigurna stanica' prevedena na talijanski, koju je posvetila Vodnjanu. Djelo koje slijedi je 'Drugačiji svijet' na štokavskom, književnom dijalektu.

Nakon toga napisala je i autobiografiju 'Još vajk dite', na dva dijalekta. Pisana je na bazi humora. Riječ je o svojevrsnom 'albumu Ritine obitelji', a u njoj su sažete istarske riječi, uzrečice, manifestacije, običaji... Da se ne pozabi, kaže Rita.

Zadnje što je napisala jest knjiga poezije na čakavskom dijalektu 'Las na vitru'. Također puna emocija. Poslušajte njezinu priču, riznicu riječi, pjesme...

Gošća Tatjane Kaštelan Rita Brgić Stokić

Galerija
Rita Brgić Stokić gošća Razvojnog koda (foto: Tatjana Kaštelan/HRT), Foto: -/-
Rita Brgić Stokić gošća Razvojnog koda (foto: Tatjana Kaštelan/HRT), Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 dana

EUROPA 27

Coworking centar Pula u izgradnji

Emisija

Razvojni kod

Gosti Razvojnog koda Tatjane Kaštelan su ekonomski stručnjaci, poslovni ljudi i radnici. O najvažnijim gospodarskim temama. Ekonomski razvoj u zemlji i inozemstvu. O pokretanju posrnulog gospodarstva, otvaranju novih poduzetničkih zona, zapošljavanju radnika i drugim temama koje su važne za društveni razvoj.

Poslušajte u Slušaonici