Hrvatski radio

Radio Pula

Razvojni kod 15.05.2019.

15.05.2019.

19:15

Autor: Hrvatski Radio

Boris Sabatti, direktor Istarske razvojne agencije IDA-a (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Boris Sabatti, direktor Istarske razvojne agencije IDA-a (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Gost Tatjane Kaštelan je Boris Sabatti, direktor Istarske razvojne agencije IDA-e, koja je otvorila novu kreditnu liniju za mala i srednja poduzeća, obrte i zadruge. Stavila j tako na raspolaganje 60 milijuna kuna kredita za njihove poslovne projekte. I to po, kako kaže direktor IDA-e Boris Sabatti, povijesno niskim kamatama.

U Puli su ovih dana potpisani ugovori sa sedam poslovnih banaka koje će u suradnji s Istarskom razvojnom agencijom IDA-om provoditi županijski program potpore gospodarstvu kroz kreditnu liniju 'Poduzetnik'. Sve informacije nalaze se na internetskoj stranici www.ida.hr.

Provedbom nove kreditne linije ukupnog kreditnog potencijala 60 milijuna kuna, s povlaštenim uvjetima i subvencijom na kamatu iz županijskog proračuna, stvorit će se još povoljnije okruženje za poslovanje malih i srednjih poduzetnika Istarske županije, ističu u IDA-i.

Prvi bi krediti mogli biti dogovoreni već za dvadesetak dana. Inače, za poticanje gospodarskih aktivnosti u ovogodišnjem proračunu Istarske županije rezervirano je 4 i pol milijuna kuna. Budu li iskorištena sva sredstva prije kraja godine ona će se, najavljeno je, rebalansom proračuna povećati.

Sedam je mjera trenutačno aktivno za poticanje poduzetništva u Istarskoj županiji. Tri povodi Istarska razvojna agencija IDA, a četiri Istarska županija kroz javni poziv koji je otvoren prije dva dana.

Županija je tako objavila Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora poduzetnicima. U proračunu za to osigurano milijun kuna. Korisnici su subjekti malog gospodarstva u privatnom vlasništvu sa sjedištem u Istarskoj županiji a subvencioniraju se realizirani troškovi u visini od 50 posto.

Tri su mjere po kojima se može zatražiti potpora: prva je - Subvencioniranje ulaganja u informacijske i komunikacijske tehnologije, za što je izdvojeno 40 tisuća kuna. Za drugu mjeru – Subvencioniranje nabave nove opreme - osigurano je 20 tisuća kuna. I za treću mjeru – Jačanje konkurentnosti prerađivačke industrije – moguće je dobiti potporu do 80 tisuća kuna.

Prijave se provode isključivo u online obliku putem Informacijskog sustava Županije, a javni poziv otvoren je do iskorištenja sredstava, najkasnije do 16. kolovoza. Sve informacije su na internetskim stranicama www.istra-istria.hr.

Gost Tatjane Kaštelan Boris Sabatti

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

16 h

SLUŠALICE

OŠ CENTAR

Emisija

Razvojni kod

Gosti Razvojnog koda Tatjane Kaštelan su ekonomski stručnjaci, poslovni ljudi i radnici. O najvažnijim gospodarskim temama. Ekonomski razvoj u zemlji i inozemstvu. O pokretanju posrnulog gospodarstva, otvaranju novih poduzetničkih zona, zapošljavanju radnika i drugim temama koje su važne za društveni razvoj.

Poslušajte u Slušaonici