Hrvatski radio

Radio Pula

Razvojni kod 18.11.2020.

18.11.2020.

19:00

Autor: Hrvatski Radio

Boris Tončinić gost Razvojnog koda (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Boris Tončinić gost Razvojnog koda (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Gost Tatjane Kaštelan je Boris Tončinić. Branitelj, borac, suborac, čovjek koji je svakodnevno gledao smrti u oči. U Gradu heroju – Vukovaru. Kako je bilo, može li se uopće prenijeti ta bol, strah, ali ljubav prema Domovini koja je pobijedila.

Istranin Boris Tončinić, inspektor MUP-a s vojnom akademijom bio je tada spreman krenuti – u Vukovar. S ciljem da rukovodi i organizira policiju u obrani Vukovara, da je ustroji na vojni kolosijek, i da se suoči se s neposrednom agresijom. Tako je i bilo…

'Oni su na najgori način svirepo, bešćutno uporabili svo to oružje kupili, da bi tukli žene, djecu, starce, nemilice. Jer su napadali bjesomučno. Kukavički, uglavnom topništvom na daljinu, uglavnom najvećim kalibrima napadali grad. Zrakoplovima, brodovima s Dunava. Najvećom silom koju smo im mi kupili na kraju krajeva. Ali mi se nismo dali. Srce je pobijedilo.', priča Tončinić.

Priča Borisa Tončinića koji je cijelo vrijeme bio je na prvoj crti i gledao smrti u oči. Iz te agonije krvi i boli, uspio je sa svojim suborcima ugledati svjetlo dana i ući u slobodnu Hrvatsku.

U povodu obilježavanja 'Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 18. studenog 1991.' Vukovarska će ulica će u Puli u srijedu, u svoj dužini i na svim raskrižjima, biti zatvorena za promet motornim vozilima od 17 do 19 sati. Tradicionalno će se paliti svijeće i lampioni, i bit će održan počasni mimohod u organizaciji Udruge HVIDR-a Pula pod motom 'I u mom gradu svijetli Vukovar. Nakon mimohoda, u skladu s protuepidemijskim mjerama, u 19 sati u crkvi svetog Antuna uslijedit će sveta misa za sve stradale, ubijene i poginule hrvatske branitelje i nevine žrtve Vukovara.

Gost Tatjane Kaštelan Boris Tončinić

Boris Tončinić gost Razvojnog koda (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Boris Tončinić gost Razvojnog koda (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Razvojni kod

Gosti Razvojnog koda Tatjane Kaštelan su ekonomski stručnjaci, poslovni ljudi i radnici. O najvažnijim gospodarskim temama. Ekonomski razvoj u zemlji i inozemstvu. O pokretanju posrnulog gospodarstva, otvaranju novih poduzetničkih zona, zapošljavanju radnika i drugim temama koje su važne za društveni razvoj.

Poslušajte u Slušaonici