Hrvatski radio

Radio Pula

Razvojni kod 19.10.2016.

19.10.2016.

17:30

Autor: Hrvatski Radio

Gordana Deranja, predsjednica HUP-a (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Gordana Deranja, predsjednica HUP-a (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Uspješne istarske tvrtke puno ulažu u usavršavanje i u stipendiranje svojih i budućih radnika. Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca gošća je Razvojnog koda Tatjane Kaštelan.

Gospodarstvu trebaju kvalitetni radnici, a djecu kvalitetno školovati – potez je na državi jer obrazovni sustav ne odgovara realnim potrebama, kaže Gordana Deranja.

Za suvremene je strojeve, primjerice, teško naći radnu snagu koja će tim strojevima znati upravljati. Stoga se radnici šalju na obuku u zemlje odakle se strojevi nabavljaju. Umjesto da se za taj rad obrazuju u svojoj zemlji.

Hrvatska udruga poslodavaca s EBRD-om radi na tome da minimalno sto studenata uđe u firme, da im praksa bude plaćena, da imaju mentora te da uče prema suvremenim europskim standardima – sve kako bi bili spremni za rad, kaže mi gošća Razvojnog koda Gordana Deranja.

Poslodavci rade ono što bi trebala raditi država! U Hrvatskoj treba početi raditi i treba rasteretiti gospodarstvo nepotrebne birokracije.

Vijest koju većina ne zna jest da poslodavci rade ono što bi trebala raditi država! To može biti dobro, ali nikako ne može biti dovoljno.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Razvojni kod

Gosti Razvojnog koda Tatjane Kaštelan su ekonomski stručnjaci, poslovni ljudi i radnici. O najvažnijim gospodarskim temama. Ekonomski razvoj u zemlji i inozemstvu. O pokretanju posrnulog gospodarstva, otvaranju novih poduzetničkih zona, zapošljavanju radnika i drugim temama koje su važne za društveni razvoj.

Poslušajte u Slušaonici