Hrvatski radio

Radio Pula

Razvojni kod 20.08.2021.

20.08.2021.

19:15

Autor: Hrvatski Radio

Andrea Milohanić o Classical Musid Festivalu i aktivnostima Istarskog kulturnog sabora (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Andrea Milohanić o Classical Musid Festivalu i aktivnostima Istarskog kulturnog sabora (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Gošća Tatjane Kaštelan je Andrea Milohanić, ravnateljica Classical Music Festivala koji će od ponedjeljka 23. do 28 kolovoza Puljanima i gostima ponuditi Četvrto izdanje Classical Music Festivala – Međunarodnog festivala klasične glazbe na više gradskih lokacija. Svi su koncerti besplatni, a održavaju se prema epidemiološkim mjerama.

U turistima popunjenoj Puli sadržaja, u skladu s mjerama prevencije, ne nedostaje. Osmišljeno je tako i posebno izdanje Međunarodnog festivala klasične glazbe; zaboravljeni gradski prostori transformirat će se u kulise klasične glazbe. A sve uz humanitarnu notu za pomoć napuštenim pulskim šapicama u udruzi Snoopy.

Classical Music Festival od ponedjeljka 23. pa do 28. kolovoza ponudit će pet večeri klasične glazbe za sve generacije, na više gradskih, pomalo zaboravljenih lokacija, kaže prof. Andrea Milohanić, ravnateljica Festivala i predsjednica Istarskog kulturnog sabora, koji je nositelj manifestacije.

Festival je nastao s ciljem približavanja klasične glazbe što širem krugu ljudi. Smatramo da je glazba bezvremenska, no s druge strane je usko povezana s vremenom, pa kao takva i pristup treba biti u skladu s tim. Pristupačna za sve ciljane skupine ljudi. Smatramo da je klasika duboko ukorijenjena u naše živote a da toga nismo ni svjesni, kaže Andrea.

Tu je i kutak za djecu jer se publika gradi od najranije dobi. Humanitarna nota, pak, usmjerena je za pomoć pulskim šapicama – psima, jer je opće poznato da psi djeluju blagotvorno na ljude, da im smanjuju stres i anksioznost upravo kao i glazba. Glazbenici su zbog epidemioloških mjera, nažalost, otuđeni. S druge strane životinje su također otuđene. Želimo psima pokloniti ljude, a glazbi vratiti slušatelje.

Otvaranje Classical Music Festivala je na pulskom Kaštelu u ponedjeljak 23.8. u 21 sat uz španjolski glazbeni trojac Sureda-Belihchon-Pratis violina-čelo-piano. Zatim je u utorak, 24.8., u prostoru bivše tvornice Arena Trikotaže zbor Klagenfurtske opere. U srijedu, 25. kolovoza, u 21 sat u staroj autobusnoj stanici solisti simfonijskog radijskog orkestra iz Beča uvest će publiku u svijet Johana Brahmsa.

Kutak za djecu priredit će se u jutarnjem terminu 26. kolovoza uz violinisticu Luciju Stanojević. Završna večer je 28.8. na trgu Forum; stara jezgra grada postat će pozornica bez okvira i ograničenja za svakog prolaznika. Bit će to četiri solistička koncerta. Svi su koncerti besplatni, a održavaju se prema epidemiološkim mjerama.

Zaštitni znak Classical Music Festivala je mašna, koja je simbol otmjenosti. Mašne će kreirati naša poznata pulska poduzetnica Petra Fabian, a prodavat će se za donacije pulskoj udruzi za brigu i zaštitu naših njuškica i šapica Snoopy.

Gošća Tatjane Kaštelan Andrea Milohanić

Andrea Milohanić o Classical Musid Festivalu i aktivnostima Istarskog kulturnog sabora (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Andrea Milohanić o Classical Musid Festivalu i aktivnostima Istarskog kulturnog sabora (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Razvojni kod

Gosti Razvojnog koda Tatjane Kaštelan su ekonomski stručnjaci, poslovni ljudi i radnici. O najvažnijim gospodarskim temama. Ekonomski razvoj u zemlji i inozemstvu. O pokretanju posrnulog gospodarstva, otvaranju novih poduzetničkih zona, zapošljavanju radnika i drugim temama koje su važne za društveni razvoj.

Poslušajte u Slušaonici