Hrvatski radio

Radio Pula

Razvojni kod 23.09.2020.

23.09.2020.

19:15

Autor: Hrvatski Radio

Mario Višković gost Razvojnog koda (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Mario Višković gost Razvojnog koda (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Gost Tatjane Kaštelan je Mario Višković. Labinjan, iz Viškovići, koji je svoj život i karijeru proveo u Americi. New York je njegova adresa, a danas dolazi u Krk. Evo ga i u rodnoj Istri, Labinu, Viškovićima. Iza sebe ostavlja velik znanstveni doprinos razvoju svjetske energetike. O njegovu radu za velike organizacije među kojima su Ujedinjeni narodi, životu, ali i velikoj ljubavi a to je poezija na dijalektu, jedinstvenoj istarskoj cakavici. Koju je užitak slušati.

S korona virusom moramo živjeti kao i s drugim virusima. Održivi razvoj, obnovljivi izvori energije i njihovo iskorištavanje. Koje su zemlje najnaprednije u njihovu korištenju; nordijske, Nizozemska...

SAD prednjači u korištenju solarne energije. Najveći 'potrošači' energije su zgrade, koje treba grijati i hladiti priča, uz ostalo, Mario Višković i dodaje kako treba iskoristiti geotermalnu energiju zemlje, koja je izuzetno vrijedna, jeftina i dostupna u neograničenim količinama.

Poezija. Labinjonska cakavica. Sa statusom nematerijalne kulturne baštine. I knjiga Marija Viškovića naslova 'Ca son doma? Ca son ća?' koja će u subotu biti predstavljena u Starom gradu u Labinu kod Špine, s početkom u 16 sati. O djelu i radu autora govorit će Zdenka Višković-Vukić, Marijano Milevoj, Vedran Kos te naravno sam autor Mario Višković. Uz glazbu RKUD-a 'Rudar' iz Raše.

Gost Tatjane Kaštelan Mario Višković

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Razvojni kod

Gosti Razvojnog koda Tatjane Kaštelan su ekonomski stručnjaci, poslovni ljudi i radnici. O najvažnijim gospodarskim temama. Ekonomski razvoj u zemlji i inozemstvu. O pokretanju posrnulog gospodarstva, otvaranju novih poduzetničkih zona, zapošljavanju radnika i drugim temama koje su važne za društveni razvoj.

Poslušajte u Slušaonici