Hrvatski radio

Radio Pula

Razvojni kod – '3DandVRforVET' konferencija UNIPU-a okupila znanstvenike, studente i učitelje u Puli – 18.05.2022.

20.05.2022.

16:23

Autor: Tatjana Kaštelan / HRT Radio Pula

'3DandVRforVET' međunarodna konferencija UNIPU-a okupila znanstvenike, studente i učitelje u Puli

'3DandVRforVET' međunarodna konferencija UNIPU-a okupila znanstvenike, studente i učitelje u Puli

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

Gosti Tatjane Kaštelan u Razvojnom kodu su sudionici završne međunarodne konferencije u sklopu Erasmus+ projekta '3DandVRforVET' i njihovi partneri. Konferencija je to Sveučilišta 'Jurja Dobrile' u Puli, a gostuju Sven Maričić, Ivona Peternel, Valter Boljunčić, Dragan Pantić te brojni studenti, učenici, učitelji i drugi sudionici projekta koji donosi znanost, znanje, rezultate i svjetske nagrade!

Na nedavnoj međunarodnoj konferenciji u sklopu Erasmus+ projekta pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile potvrđeno je kako su znanje, suradnja i nadogradnja ključ svakog uspjeha. Uz plenarna predavanja upriličen je i projektni sajam učenika pulskih srednjih škola – Gimnazije, Tehničke, Medicinske te Industrijsko-obrtničke škole a sudjelovali su i učenici gostujuće škole iz Livna.

'3DandVRforVET' međunarodna konferencija UNIPU-a, Lea Vitasović, Natalija Šugar, Fani Antunović

'3DandVRforVET' međunarodna konferencija UNIPU-a, Lea Vitasović, Natalija Šugar, Fani Antunović

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

Uključena su i sveučilišta Norveške, Francuske i Rumunjske, kaže voditelj projekta izv. prof. dr. sc. Sven Maričić. Voditeljica Ureda za partnerstvo i projekte dr. sc. Ivona Peternel istaknula je projekt kao primjer i poticaj za daljnje projekte na međunarodnoj razini. Pulsko Sveučilište od početka je međunarodno orijentirano jer globalni pristup je uvjet rastu i razvoju, rekao je prorektor za suradnju, inovacije i transfer tehnologija izv. prof. dr. sc. Valter Boljunčić.

'3DandVRforVET' međunarodna konferencija UNIPU-a, Sven Maričić, Ivona Peternel, Valter Boljunčić

'3DandVRforVET' međunarodna konferencija UNIPU-a, Sven Maričić, Ivona Peternel, Valter Boljunčić

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

Domaći i inozemni stručnjaci u području novih tehnologija raspravili su razvoj u smjeru novih tehnologija; prezentirali i podijelili svoja saznanja i iskustva. Erasmus plus projekt '3DandVRforVET', čija je završna konferencija održana u organizaciji pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile, u pulskom Domu hrvatskih branitelja, pokazao je izvrsnu suradnju učenika, profesora i studenata na međunarodnoj razini.


U nastavku poslušajte emisiju Razvojni Kod Tatjane Kaštelan, 18. svibnja 2022.

Gosti Tatjane Kaštelan u Razvojnom kodu su predstavnici Sveučilišta i gosti i sudionici '3DandVRforVET' konferencije, koja je održana 28. travnja u Puli, emisija je emitirana 18. svibnja

Brojni su ostvareni projekti uz ostalo 3D tiskana Arena za slijepe i slabovidne osobe, potom su objavljeni brojni znanstveni tručni članci, međunarodni i domaći kongresi, virtualna izložba Pule. Dvadesetak studenata s profesorima, puno rada ali i nagrada, međunarodne nagrade i priznanja te one u inozemstvu.

Dragan Pantić, predsjednik Društva za robotiku Istra ističe kako obrazovnom sustavu kada su tehnički predmeti u pitanju, treba potpora sustava. Primjerice, Tehnička kultura koja se učila dva sata smanjena je na jedan. Informatika još uvijek nije obvezan predmet u školama, nemamo dovoljno opreme po školama, nisu educirani nastavnici. Puno je još prostora na napredak.


Tu je i Hrvatski robotički savez. Željko Krnjajić ističe poticanje učenja i razvoja u području novih tehnologija koje polako, ali sigurno ulaze u škole.


Reportažu o konferenciji poslušajte u nastavku.

'3DandVRforVET' konferencija UNIPU-a okupila znanstvenike, studente i učitelje u Puli

Erasmus+ projekti nastavljaju se. Oni su temelj razvoja, rušenja granica i stjecanja znanja kako mladih, tako i profesora odnosno struke, poručuju sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.


Razvojni kod na rasporedu je na HRT Radio Puli srijedom između 19 i 20 sati. Emisiju možete poslušati i ovdje a pratite nas i na podcastu!


U nastavku i galerija fotografija.

Galerija
'3DandVRforVET' međunarodna konferencija UNIPU-a okupila znanstvenike, studente i učitelje u Puli, Foto: Tatjana Kaštelan/HRT
'3DandVRforVET' međunarodna konferencija UNIPU-a, Željko Krnjajić, Hrvatski Robotički savez, Foto: Tatjana Kaštelan/HRT'3DandVRforVET' međunarodna konferencija UNIPU-a okupila znanstvenike, studente i učitelje u Puli, Foto: Tatjana Kaštelan/HRT'3DandVRforVET' međunarodna konferencija UNIPU-a, Dragan Pantić, Društvo za robotiku Istra, Foto: Tatjana Kaštelan/HRT'3DandVRforVET' međunarodna konferencija UNIPU-a, Helga Može, Jakov Cipurić i Valentina Žgomba, Foto: Tatjana Kaštelan/HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Razvojni kod

Gosti Razvojnog koda Tatjane Kaštelan su ekonomski stručnjaci, poslovni ljudi i radnici. O najvažnijim gospodarskim temama. Ekonomski razvoj u zemlji i inozemstvu. O pokretanju posrnulog gospodarstva, otvaranju novih poduzetničkih zona, zapošljavanju radnika i drugim temama koje su važne za društveni razvoj.

Poslušajte u Slušaonici