Hrvatski radio

Radio Pula

Razvojni kod - 'Đir po Puli' s Davidom Skokom i Aleksandrom Stojanovićem

01.02.2022.

15:00

Autor: Tatjana Kaštelan / HRT Radio Pula

Radionica zdrave prehrane 'Đir po Puli' s Davidom Skokom

Radionica zdrave prehrane 'Đir po Puli' s Davidom Skokom

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

Gosti Tatjane Kaštelan su Aleksandar Stojanović i David Skoko. Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije i voditelj edukativne radionice zdrave prehrane. Riječ je o projektu 'Đir po Puli' koji je, unatoč epidemiji koronavirusa i prema posebnim preventivnim mjerama, u Puli održan s ciljem edukacije odgojitelja i nastavnika o prehrani s manjim unosom soli odnosno s unosom na 'zdraviji način'.

Aleksadar Stojanović gost Razvojnog koda

Aleksadar Stojanović gost Razvojnog koda

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

I tijekom epidemije koronavirusa, provode se edukativni projekti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, u skladu s mjerama prevencije. Među njima je projekt 'Đir po Puli' kojim se educiraju odgojitelji i nastavni djelatnici o pravilnoj prehrani djece. No, savjeti koje smo čuli na ovoj radionici vrijede za sve, s ciljem prevencije nezaraznih kroničnih bolesti. Primjerice, kako umjesto soli koristiti soja sos, ili sušenu rajčicu...


Projekt 'Đir po Puli' osmišljen je prije epidemije koronavirusa, pa je prilagođen. Riječ je o nastavku niza projekata u suradnji s Gradom Pula a odnosi se na predškolski i osnovnoškolski odnosno školski uzrast u dijelu promocije zdravih životnih stolova. Dio je to promocije pravilne prehrane i važnosti tjelesne aktivnosti, kaže ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović.


Tu je teoretski edukativni dio, ali i praktične radionice, koje su odrađene u novoj pokaznoj kuhinji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, koja je upravo s ovim projektom i krenula s radom. Voditelj radionice bio je naš poznati kuhar David Skoko. Educirao je polaznike o tome kako djeci smanjiti unos soli odnosno zamijeniti je s drugim, zdravijim namirnicama.


U nastavku poslušajte Razvojni kod s Davidom Skokom i Aleksandrom Stojanovićem. Doznajemo kako zamijeniti sol u prehrani. I još puno korisnih informacija.

Gosti Tatjane Kaštelan Aleksandar Stojanović i David Skoko

Savjetovalište pravilne prehrane, potom ono za mentalno zdravlje, a tu je i Savjetovalište za spolno zdravlje mladih. Građani se mogu obratiti za pomoć.


To je samo dio preventivnih aktivnosti i službi koje su svo ovo vrijeme otvorene građanima, djeci i mladima. Besplatne, bez uputnica i najvažnije, jer prevencija, kažu, znači zdravlje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Razvojni kod

Gosti Razvojnog koda Tatjane Kaštelan su ekonomski stručnjaci, poslovni ljudi i radnici. O najvažnijim gospodarskim temama. Ekonomski razvoj u zemlji i inozemstvu. O pokretanju posrnulog gospodarstva, otvaranju novih poduzetničkih zona, zapošljavanju radnika i drugim temama koje su važne za društveni razvoj.

Poslušajte u Slušaonici