Hrvatski radio

Radio Pula

Razvojni kod - Gošća Tatjane Kaštelan Alma Zulin, 75. obljetnica Udruge gluhih i nagluhih IŽ Pula - 17.5.2023.

17.05.2023.

15:27

Autor: Tatjana Kaštelan / HRT Radio Pula

Gošća Tatjane Kaštelan Alma Zulim

Gošća Tatjane Kaštelan Alma Zulim

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT - Hrvatska radiotelevizija

Gošća Tatjane Kaštelan je Alma Zulim, tajnica Udruge gluhih i nagluhih Istarske županije - Pula. U povodu velike 75. godišnjice Udruge, koja će se svečano obilježiti u četvrtak, 18. svibnja, u pulskom Domu hrvatskih branitelja s početkom u 11 sati. Progovaramo o važnim stavkama osoba s oštećenjem sluha. Rušimo predrasude, informiramo i educiramo jer o ovim temama i potrebama naših sugrađana još jako malo znamo.

Često pričamo o arhitektonskim barijerama osoba s invaliditetom. No, jako malo o komunikacijskim barijerama i to trebamo mijenjati, ističe tajnica Udruge gluhih i nagluhih Istarske županije Alma Zulim. Treba imati više strpljenja za osobe oštećena sluha, predrasude brisati, i educirati javnost, od najranijih dobnih skupina.


Roditelji, obratite pažnju na djecu jer se sluh može sačuvati ako se na vrijeme otkriju problemi. To nije bauk. Tehnologije i medicina znatno pomažu, a tu je i Udruga koja pomaže članovima i njihovim obiteljima, te svim građanima koji se susretnu s osobom oštećena sluha. Djetetu treba omogućiti da odabere način koji mu najviše odgovara, ali mu treba biti dostupno sve.


Svaka osoba oštećena sluha ima parvo na znakovnog tumača i to joj svim u javnim prostorima odnosno ustanovama. Udruga gluhih i nagluhih Istarske županije pridonosi sa svoja četiri tumača znakovnog jezika, koja zapošljava.


U četvrtak, 18. svibnja svečano se obilježava 75 godina djelovanja Udruge gluhih i nagluhih osoba Istarske županije (UGNIŽ). Proslava će se održati u Domu hrvatskih branitelja s početkom u 11 sati, uz prisustvo svih donatora, poslovnih suradnika i dragih gostiju. Dok će članovi udruge proslaviti i u subotu, u svojim prostorijama. Čestitke na velikoj obljetnici!

Poslodavci bi trebali više zapošljavati osobe oštećena sluha. Oni su vrijedni radnici i vole raditi, međutim, nemaju prilike. Velika pohvala ide Arheološkom muzeju Istre, koji je nedavno zaposlio jednu članicu Udruge i pokazao kako nema barijera između radnika i poslodavca.

Alma Zulim

U tijeku su dvije važne zakonske odredbe. Prva se odnosi na Zakon o osobnoj asistenciji, koji je bio na prvom čitanju u Saboru, a njegovo stupanje na snagu trebalo bi biti s 1. srpnja. Zakon potvrđuje pružanje usluga tumača znakovnog jezika svim gluhim i nagluhim osobama. Naime, prema Zakonu o hrvatskom znakovnom jeziku od 2015. sve gluhe i nagluhe osobe imaju pravo na tumača znakovnog jezika i komunikaciju na način na koji to njima odgovara. Nekome je to znakovni jezik, a nekome podrška tumača.


Druga zakonska stavka odnosi se na Zakon o inkluzivnom dodatku. To su promjene koje tek dolaze. Novi Zakon je u pripremi, a radi se o tome da će svaka osoba koja bude u registru osoba s invaliditetom imati pravo na dodatak u novčanom iznosu, ovisno o stupnju koji će se odrediti putem tog Zakona. U pripremi je e-savjetovanje, i očekuje se da bi to trebalo krenuti iza nove godine.


TREBA ZNATI. Svaki građanin treba znati terminologiju i pravilno je koristiti, počevši od najranije dobi. Prema preporuci pravobraniteljice za osobe s invaliditetom uvijek dajemo naglasak na osobu s tjelesnim oštećenjima. Tako umjesto gluha osoba kažemo osoba oštećena sluha. Kaže se osoba s intelektualnim teškoćama. NE invalid, već osoba s invaliditetom. NE gluhonijem jer te osobe nisu nijeme, one imaju svoj znakovni jezik. Kaže se gluha / nagluha osoba / osoba s oštećenjem sluha.


U Istri imamo stotinjak članova Udruge. Poziv je upućen svima s oštećenim sluhom jer imaju prava koja mogu ostvariti i šteta bi bila da ih ne iskoriste, ističe Alma Zulim. Udruga gluhih i nagluh osoba Istarske županije u prvom se redu financira preko Ministarstva rada i obitelji. Tu je Nacionalna zaklada, koristi se institucionalna podrška, kaže Zulim. Uz to, putem projekata Udrugu financiraju jedinice lokalne uprave i samouprave.


Sjedište Udruge gluhih i nagluhih Istarske županije je Anticova 5, u središtu Pule. Internetska i facebook stranica su otvorene i svi su dobrodošli za informaciju i edukaciju.


U nastavku poslušajte Razvojni kod u kojemu je gošće Tatjane Kaštelan Alma Zulim, svoje životno i radno iskustvo prenosi u Udrugu i dijeli ga sa svojim članovima i građanima.

Gošća Tatjane Kaštelan Alma Zulim - 75. obljetnica Udruge gluhih i nagluhih IŽ - 17.5.2023.

Alma Zulim gošća Razvojnog koda

Alma Zulim gošća Razvojnog koda

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT - Hrvatska radiotelevizija

Razvojni kod poslušajte na radijskim frekvencijama u srijedu od 19 do 20h, ovdje iznad ili na podcastu Razvojni kod. Do slušanja i čitanja!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 dana

europa 27

dr. sc. Ivona Peternel

Emisija

Razvojni kod

Gosti Razvojnog koda Tatjane Kaštelan su ekonomski stručnjaci, poslovni ljudi i radnici. O najvažnijim gospodarskim temama. Ekonomski razvoj u zemlji i inozemstvu. O pokretanju posrnulog gospodarstva, otvaranju novih poduzetničkih zona, zapošljavanju radnika i drugim temama koje su važne za društveni razvoj.

Poslušajte u Slušaonici