Hrvatski radio

Radio Pula

Razvojni kod – Gošća Tatjane Kaštelan Mirta Kapural iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja – 4.1.2023.

04.01.2023.

17:10

Autor: Tatjana Kaštelan / HRT Radio Pula

Mirta Kapural iz AZTN-a gošća Razvojnog koda

Mirta Kapural iz AZTN-a gošća Razvojnog koda

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

Gošća Tatjane Kaštelan je dr. sc. Mirta Kapural, dipl. iur., predsjednica Vijeća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN). Agencija djeluje već 25 godina s ciljem pravilnog i fer poslovanja na svim tržištima. Doznajemo više o djelokrugu, ciljevima te o tome zašto je za sve građane važno znati kako Agencija djeluje. Ove godine obilježava 25 godina postojanja.

Tržište s uvođenjem eura donosi niz pitanja kako sa strane prodavača, tako i potrošača. Treba neko vrijeme da se naviknu na trgovanje s novom valutom i protuvrijednostima kune. Pravo tržišnog natjecanja izuzetno je tu važno, a s temeljnim načelom sprječavanja zabranjenih sporazuma odnosno zloporabe položaja bavi se svakodnevno Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, koja o tome podučava i pulske studente. I ima 'pune ruke posla'.


Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je regulator, samostalna i neovisna pravna osoba koja osigurava provođenje pravila o tržišnom natjecanju. Važno je da se ona učinkovito primjenjuju kako ne bi došlo do zabranjenih postupanja, kao što su zabranjeni dogovori o cijenama između konkurenata ili zloporaba vladajućeg položaja, kaže predsjednica Vijeća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Mirta Kapural.

Tržišnim natjecanjem stvara se okvir u kojemu se poduzetnici učinkovito međusobno natječu, ulažu u inovativnost svojih proizvoda, postižu efikasnost poslovanja, što je u konačnici korisno za potrošače. U vidu nižih cijena usluga i većeg izbora proizvoda ili usluge.

Mirta Kapural, AZTN

Za dobro funkcioniranje tržišta važno je promicanje znanja o pravnoj politici tržišnog natjecanja i zato je važna ta komunikacija s obrazovnim institucijama. Agencija intenzivno surađuje s fakultetima, studenti ekonomije i prava ti su koji će jednoga dana sudjelovati na tržištu, uz to, na svakom predmetu rade pravnik i ekonomist.


Predstavnici Agencije educiraju i pulske studente ekonomije. Osim njih o radu Agencije trebaju više znati poduzetnici, ali i šira javnost, jer svatko može podnijeti inicijativu odnosno prijavu Agenciji o nepravilnostima na tržištu.


U nastavku poslušajte kratak reportažni prikaz.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, autorica Tatjana Kaštelan - 4.1.2023.

Na Fakultetu ekonomije i turizma 'Dr. Mijo Mirković' Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli gostovali su predstavnici Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja. Studenti su imali priliku čuti o primjerima iz djelokruga rada Agencije čiji je posao moguć unutar svakog poslovnog sustava. Među pitanjima je ono o zabranjenim sporazumima odnosno zloporabi položaja. Uz ostalo, bilo je riječi o nadležnosti ovog tijela u hrvatskom i europskom okruženju, što je važno radi zaštite prava kako potrošača, poreznih obveznika, tako i poslovnih subjekata.


Cilj posjeta Puli jest informirati i educirati o djelokrugu rada te pozvati građane, studente i poslovne subjekte da prate rad Agencije, internetsku stranicu odnosno newsletter. Jer je njezin rad važan ne samo za poduzetnike, već za sve potrošače, porezne obveznike. Prijavu Agenciji može podnijeti svaka fizička i pravna osoba. Ona je odgovorna Hrvatskom saboru, kojemu jedanput godišnje podnosi izvješće o radu, odnosno odgovorna je svim građanima, poreznim obveznicima.


Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja pronaći ćete i na internetu na adresi aztn.hr a možete se upistati na newsletter Agencije i biti u tijeku događanja na tržištu.


U nastavku poslušajte Razvojni kod Tatjane Kaštelan u kojemu gostuje Mirta Kapural.

Gošća Razvojnog koda Tatjane Kaštelan je Mirta Kapural iz AZTN-a - 19.12.2022.

Gošća Razvojnog koda Mirta Kapural iz AZTN-a - 19.12.2022.

Gošća Razvojnog koda Mirta Kapural iz AZTN-a - 19.12.2022.

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

Emisiju Razvojni kod poslušajte na frekvencijama HRT Radio Pule u srijedu, 4. siječnja 2023. od 19 do 20 sati. Možete je poslušati i ovdje ili pak na podcastu Razvojni kod. Do slušanja i čitanja!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Razvojni kod

Gosti Razvojnog koda Tatjane Kaštelan su ekonomski stručnjaci, poslovni ljudi i radnici. O najvažnijim gospodarskim temama. Ekonomski razvoj u zemlji i inozemstvu. O pokretanju posrnulog gospodarstva, otvaranju novih poduzetničkih zona, zapošljavanju radnika i drugim temama koje su važne za društveni razvoj.

Poslušajte u Slušaonici