Hrvatski radio

Radio Pula

Razvojni kod – Gošća Tatjane Kaštelan Tina Turk Lupieri – TOP managerica o stvaranju kvalitetnog i zadovoljnog kadra za turizam – 8.2.2023.

09.02.2023.

17:56

Autor: Tatjana Kaštelan / HRT Radio Pula

Tina Turk Lupieri gošća Razvojnog koda Tatjane Kaštelan - 8.2.2023.

Tina Turk Lupieri gošća Razvojnog koda Tatjane Kaštelan - 8.2.2023.

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

Gošća Tatjane Kaštelan je Tina Turk Lupieri, direktorica Ljudskih potencijala Maistre, s dugogodišnjim i međunarodnim radnim iskustvom u području rada i osposobljavanja radnika. O stvaranju deficitarnoga turističkog kadra za što je potrebno stalno nadograđivanje i učenje. Žena u TOP managementu s kojom govorimo o karijeri i iskustvu području leadershipa te općenito o ženama na rukovodećim pozicijama.

Zapošljavanje u turizmu, nedostatak kadra. Stvaranje kvalitetnog zaposlenika u turizmu i njegova odanost. Kako to postići, na primjeru jednog od turističkih lidera. Poslodavac kreira kadar, od sobarica, recepcionara, konobara, kuhara i drugog osoblja, temeljem stalne edukacije. Jer kvalitetan radnik u turizmu vrijedi izuzetno puno na tržištu rada. Stoga u njega valja ulagati, te ga nagraditi, dati mu sigurnost i na taj način ga zadržati. Sigurnost rada i zaposlenja jedna je od najznačajnijih stavki pri odabiru posla.


Od projekta 'My Start' koji stvara novi kadar do 'Poslovne akademije' kojom se unapređuju vještine budućih direktora objekata. Stalna suradnja s obrazovnim ustanovama, kako u zemlji tako i u inozemstvu. Istovremeno, organiziranje manifestacija među kojima je, primjerice, 'Weekend Food Festival' u Rovinju, kroz koji se promovira hrvatska gastronomija te na naše destinacije dovode poznata imena u svijetu dobre hrane i pića.

Osposobljavanje u turizmu je ulaganje u radnika i u odnos prema njemu. To je stalna edukacija i unapređenje djelatnika.

Tina Turk Lupieri

Dodana vrijednost u turizmu dobiva se educiranim kadrom. Prvo je pritom potrebno praktično iskustvo, na drugom mjestu je metodologija, teorija, a na trećemu mentorstvo, jer voditelj koji prati, usmjerava radnika i daje mu pravu povratnu informaciju jako je važan dio koji se, nažalost, zanemaruje. Radniku je važno da njegov poslodavac odnosno nadređeni njega prati tijekom napredovanja.


A u svemu je i svima temeljni cilj raditi ono što voliš. Za uspjeh su potrebna dva uvjeta, ističe Tina Turk Lupieri. Prvi su znatiželja i usvajanje novih znanja, a drugi disciplina i ustrajnost. Učenje je proces koji ne staje, dodaje Tina Turk Lupieri.


Govorimo i o turizmu i ulaganjima. Također, o jednoj od najvažnijih stavki kada je rad u pitanju, a to je zapošljavanje osoba s invaliditetom.


Dodana vrijednost i kako se ona dobiva, potom govorimo o elitnom turizmu i 'hospitalityju'. O tome i još puno važnih i korisnih informacija za učenike, studente, poslodavce i radnike poslušajte u Razvojnom kodu Tatjane Kaštelan u nastavku.

Gošća Razvojnog koda Tatjane Kaštelan Tina Turk Lupieri o stvaranju kvalitetnog kadra u turizmu - 8.2.2023.

Tina Turk Lupieri gošća Razvojnog koda Tatjane Kaštelan - 8.2.2023.

Tina Turk Lupieri gošća Razvojnog koda Tatjane Kaštelan - 8.2.2023.

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

Razvojni kod poslušajte ovdje iznad. Ili pak na podcastu Razvojni kod, a na radio frekvencijama srijedom između 19 i 20 sati. Do slušanja i čitanja!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Razvojni kod

Gosti Razvojnog koda Tatjane Kaštelan su ekonomski stručnjaci, poslovni ljudi i radnici. O najvažnijim gospodarskim temama. Ekonomski razvoj u zemlji i inozemstvu. O pokretanju posrnulog gospodarstva, otvaranju novih poduzetničkih zona, zapošljavanju radnika i drugim temama koje su važne za društveni razvoj.

Poslušajte u Slušaonici