Hrvatski radio

Radio Pula

Razvojni kod - Gost Tatjane Kaštelan doc. dr. sc. Aldo Špelić, 'Empatija u kontekstu osnovne obrazovne integracije - Integracija djece s posebnim potrebama' - 10.5.2023.

10.05.2023.

16:11

Autor: Tatjana Kaštelan / HRT Radio Pula

'Empatija u kontekstu osnovne obrazovne integracije' doc. dr. sc. Alda Špelića

'Empatija u kontekstu osnovne obrazovne integracije' doc. dr. sc. Alda Špelića

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT - Hrvatska radiotelevizija

Gost Tatjane Kaštelan je doc. dr. sc. Aldo Špelić, predstavljamo značajno znanstveno djelo u funkciji razvoja. Njegovu knjigu 'Empatija u kontekstu osnovne obrazovne integracije – Integracija djece s posebnim potrebama', koja će biti predstavljena u Puli, 11. svibnja. Rezultat je to dugogodišnjeg istraživanja uloge i značaja modela integracije u našem osnovnom obrazovanju.

U provedenim istraživanjima naglasak je bio na ulozi i značenju modela integracije s obzirom na razvojna postignuća ne samo učenika s posebnim potrebama već i njihovih tipičnih vršnjaka u početnom osnovnom obrazovanju, ističe autor Aldo Špelić. On je 15 godina radio na psihijatrijskom odjelu Opće bolnice Pula, od 1994. zaposlen je na današnjem Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, kao nositelj kolegija 'Razvojne psihologije'. Godine 1993. kreće u privatnu praksu i već tada se susreće s djecom s teškoćama u emocionalnom razvoju. Svo to bogato iskustvo sabrano je u ovom značajnome znanstvenom djelu.


Osnova je ovog djela da ispunjava prostor između deklarirane i znanstveno utemeljene integracije i inkluzije, dodaje Špelić. Neime, ono nudi znanstveni model istraživanja i odgovor na pitanje kako definirati znanstveno utemeljenu inkluziju i integraciju.


U nastavku poslušajte reportažni prikaz objavljen u Županijskom dnevniku HRT Radio Pule.

Županijski dnevnik HRT Radio Pule 10.5.2023. - Doc. dr. sc. Aldo Špelić, promocija njegovog djela 'Empatija u kontekstu osnovne obrazovne integracije - Integracija djece s posebnim potrebama'

Posebno sam se bavio pitanjem razvojnih zadataka djece u dobu polaska u školu i razmišljanju o tome koliko ta djeca kad tek razvijaju sposobnosti socijalizacije, mogu participirati te koliko ta težina integracije može interferirati s nekim aspektima njihova razvoja, kaže doc. dr. sc. Aldo Špelić. S kolegama je od 2004. do 2014. provodio istraživanja na različitim uzorcima integracijskih razreda osnovnih škola u Puli. I upravo taj materijal i rezultati bili su osnova da objavi pet radova u znanstvenim časopisima što je, pak, bila baza kojom je 2014. zaokružio svoj rad. No 2015. dobiva poziv londonskog izdavača da napiše poglavlje o ulozi empatije u integracijskom okruženju. Počinje pisati, izlazi iz okvira poglavlja i tako nastaje knjiga.


Znanstveno djelo 'Empatija u kontekstu osnovne obrazovne integracije – Integracija djece s posebnim potrebama' Alda Špelića bit će predstavljena 11. svibnja u pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici. Uz njega će o djelu govoriti profesori doktori znanosti Nevenka Tatković, Predrag Zarevski i Peter Praper. Početak je u 18 sati.


U nastavku poslušajte Razvojni kod Tatjane Kaštelan u kojemu ovim povodom gostuje doc. dr. sc. Aldo Špelić.

Gost Razvojnog koda doc. dr. sc. Aldo Špelić, promocija njegovog djela 'Empatija u kontekstu osnovne obrazovne integracije - Integracija djece s posebnim potrebama'

Razvojni kod slušajte srijedom između 19 i 20 sati, ovdje iznad ili na podcastu Razvojni kod. Do slušanja i čitanja!

Doc. dr. sc. Aldo Špelić, razgovaramo o njegovom djelu 'Empatija u kontekstu osnovne obrazovne integracije - Integracija djece s posebnim potrebama'

Doc. dr. sc. Aldo Špelić, razgovaramo o njegovom djelu 'Empatija u kontekstu osnovne obrazovne integracije - Integracija djece s posebnim potrebama'

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT - Hrvatska radiotelevizija

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Razvojni kod

Gosti Razvojnog koda Tatjane Kaštelan su ekonomski stručnjaci, poslovni ljudi i radnici. O najvažnijim gospodarskim temama. Ekonomski razvoj u zemlji i inozemstvu. O pokretanju posrnulog gospodarstva, otvaranju novih poduzetničkih zona, zapošljavanju radnika i drugim temama koje su važne za društveni razvoj.

Poslušajte u Slušaonici