Hrvatski radio

Radio Pula

Razvojni kod - Gost Tatjane Kaštelan Mario Viscovich - energija za sadašnjost i budućnost - 16.11.2022.

16.11.2022.

16:20

Autor: Tatjana Kaštelan / HRT Radio Pula

Mario Viscovich gost Razvojnog koda

Mario Viscovich gost Razvojnog koda

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

Gost Tatjane Kaštelan je dr. sc. Mario Viscovich, koji svoje znanje tijekom mirovine, nakon cjeloživotnog rada, proizvodnje i primjene energije sunca, vjetra i zemlje kao alternativnih, čistih i ekonomičnih izvora energije za domaćinstva i poslovne sustave, prenosi u Hrvatsku, svoju rodnu Istru. Rođen je u Labinu, a velik dio života proveo je u New Yorku.

Mario Viscovich radio je na velikim sustavima u New Yorku, imao svoju kompaniju. Suočeni smo s ratovima, nedostatkom i rastom cijene energije, onečišćenjem zraka, vode i zemlje, globalnim zatopljenjem i nagomilavanjem otpada, kaže inženjer Viscovich. Energetska kriza u svijetu i kod nas svakodnevna je tema. Razvijeni svijet odavno koristi nove metode dobivanja alternativnih izvora energije koje ne štete zdravlju i okolišu.


Jedno od predavanja održano je ovih dana u Centru za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije u Puli.

Otpad je energija. To nije ništa novo. Upotrebljava se u europskim zemljama i Americi. U Hrvatskoj to kao da nitko ne čuje. Pojedinci sami mogu puno učiniti. Treba nam puno više solarnih panela i poticaja za njih. Vjetrenjača, uz baterije, dovoljno je za energiju zimi i ljeti. Tu je i geotermalna energija zemlje. Ne moramo biti ovisni o velikim kompanijama.

Mario Viscovich

Predavanje za učenike Gimnazije i Tehničke škole Pula o 'Toplinskoj energiji za ciljeve održivog razvoja' u Centru za popularizaciju znanosti i inovacije omogućili su Zajednica Tehničke kulture Pula i pulska podružnica Hrvatske matice iseljenika. Anton Pletikos iz Zajednice i Barbara Buršić iz pulske podružnice Matice iseljenika Hrvatske znaju da je ovo znanje važno za nas i buduće naraštaje. Učenici su svjesni da je budućnost u ovim tehnologijama, neki i skeptični.


U nastavku poslušajte reportažni prikaz o tome.

Predavanje 'Toplinska energija za ciljeve održivog razvoja' u Puli

Toplinskom pumpom odnosno dizalicom topline dobiva se energija za hlađenje i grijanje domaćinstva ili poslovnog sustava. Razvijeni je svijet to savladao, pa će solarne panele već zamijeniti paneli za vodik, kojega u atmosferi ima dovoljno i stalno, za razliku od sunca i vjetra. Treba koristiti tu energiju i riješiti problem otpada, ali zaboraviti spalionice. Kaštijun i Plomin mogu biti ispit za budućnost. Plin, a ne ugljen za pogone, ističe Mario Viscovich.


Moguće je, što prije krenemo veće su šanse za napredak, uštedu, kvalitetniji život i spas našeg Planeta, poručuje Mario Viscovich.


U nastavku poslušajte Razvojni kod Tatjane Kaštelan u kojoj gostuje gospodin Mario Viscovich.

Gost Tatjane Kaštelan je dr. sc. Mario Viscovich – 1.11.2022.

Mario Viscovich gost Razvojnog koda

Mario Viscovich gost Razvojnog koda

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

Emisiju Razvojni kod poslušajte na frekvencijama HRT Radio Pule u srijedu, 16. studenog od 19 do 20 sati. Možete je poslušati i ovdje ili pak na podcastu Razvojni kod. Do slušanja i čitanja!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Razvojni kod

Gosti Razvojnog koda Tatjane Kaštelan su ekonomski stručnjaci, poslovni ljudi i radnici. O najvažnijim gospodarskim temama. Ekonomski razvoj u zemlji i inozemstvu. O pokretanju posrnulog gospodarstva, otvaranju novih poduzetničkih zona, zapošljavanju radnika i drugim temama koje su važne za društveni razvoj.

Poslušajte u Slušaonici