Gost Tatjane Kaštelan je Šime Martinović, koji je županiji, lokalnim zajednicama, svim građanima ponudio svoje znanje za uzgoj divljih šparoga. Biljku ne uzimamo iz prirode, već je sijemo i uzgajamo. Istra ima maslinu, vinovu lozu, a uz njih treba istaknuti carsku - šparogu. Iskoristimo ovu biljku, zaštitimo je i unesimo u poljoprivredu, proizvodnju i ugostiteljstvo odnosno turizam. Ojačajmo naše gospodarstvo, poručuje Martinović.
Šparoga kao carsko jelo treba biti na svakom stolu, u svakom istarskom restoranu. Treba potom poboljšati materijalne prihode maslinika, što je moguće čak do trideset, pedeset posto. Jer sve je u logici sadnje, kombinaciji uzgoja, to je povezani ciklus. Važno je slušati prirodu i od nje uzeti što nam daje, ali ne devastacijom. Tako razmišlja Šime Martinović, inače inženjer strojarstva koji je svoje znanje usmjerio u ovu usku poljoprivrednu granu. Dugi niz godina proučava šparoge, ima već gotov projekt koji samo treba prihvatiti na županijskoj i lokalnim razinama te primijeniti. Sve kako bismo, pojašnjava on, dobili najbolje od te ukusne i zdrave biljke, čija cijena na tržištu stalno raste.
Važno je građane educirati i dati im poticaj za uzgoj, ističe Martinović, čiji projekt uzgoja šparoge u Istri podržavaju mjerodavne institucije. Prepoznata je važnost ove kulture, kao i dobrobiti za gospodarstvo njezinim uzgojem i proizvodnjom. Održao je brojna predavanja učenicima i studentima, jer je njegova suradnja s obrazovnim ustanovama intenzivna. Istra je,kaže, spremna za novi korak u poljoprivrednoj proizvodnji.
U nastavku poslušajte Razvojni kod Tatjane Kaštelan u kojoj gostuje gospodin Šime Martinović.
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.