Hrvatski radio

Radio Pula

Razvojni kod - Gost Tatjane Kaštelan Šime Martinović – dobrobit iz šparoga za poljoprivredu, turizam i proizvodnju - 30.11.2022.

30.11.2022.

16:44

Autor: Tatjana Kaštelan / HRT Radio Pula

Šime Martinović gost Razvojnog koda - 24.11.2022.

Šime Martinović gost Razvojnog koda - 24.11.2022.

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

Gost Tatjane Kaštelan je Šime Martinović, koji je županiji, lokalnim zajednicama, svim građanima ponudio svoje znanje za uzgoj divljih šparoga. Biljku ne uzimamo iz prirode, već je sijemo i uzgajamo. Istra ima maslinu, vinovu lozu, a uz njih treba istaknuti carsku - šparogu. Iskoristimo ovu biljku, zaštitimo je i unesimo u poljoprivredu, proizvodnju i ugostiteljstvo odnosno turizam. Ojačajmo naše gospodarstvo, poručuje Martinović.

Šparoga kao carsko jelo treba biti na svakom stolu, u svakom istarskom restoranu. Treba potom poboljšati materijalne prihode maslinika, što je moguće čak do trideset, pedeset posto. Jer sve je u logici sadnje, kombinaciji uzgoja, to je povezani ciklus. Važno je slušati prirodu i od nje uzeti što nam daje, ali ne devastacijom. Tako razmišlja Šime Martinović, inače inženjer strojarstva koji je svoje znanje usmjerio u ovu usku poljoprivrednu granu. Dugi niz godina proučava šparoge, ima već gotov projekt koji samo treba prihvatiti na županijskoj i lokalnim razinama te primijeniti. Sve kako bismo, pojašnjava on, dobili najbolje od te ukusne i zdrave biljke, čija cijena na tržištu stalno raste.


Važno je građane educirati i dati im poticaj za uzgoj, ističe Martinović, čiji projekt uzgoja šparoge u Istri podržavaju mjerodavne institucije. Prepoznata je važnost ove kulture, kao i dobrobiti za gospodarstvo njezinim uzgojem i proizvodnjom. Održao je brojna predavanja učenicima i studentima, jer je njegova suradnja s obrazovnim ustanovama intenzivna. Istra je,kaže, spremna za novi korak u poljoprivrednoj proizvodnji.


U nastavku poslušajte Razvojni kod Tatjane Kaštelan u kojoj gostuje gospodin Šime Martinović.

Šime Martinović gost Razvojnog koda Tatjane Kaštelan - 24.11.2022.

Šime Martinović gost Razvojnog koda - 24.11.2022.

Šime Martinović gost Razvojnog koda - 24.11.2022.

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Razvojni kod

Gosti Razvojnog koda Tatjane Kaštelan su ekonomski stručnjaci, poslovni ljudi i radnici. O najvažnijim gospodarskim temama. Ekonomski razvoj u zemlji i inozemstvu. O pokretanju posrnulog gospodarstva, otvaranju novih poduzetničkih zona, zapošljavanju radnika i drugim temama koje su važne za društveni razvoj.

Poslušajte u Slušaonici