Hrvatski radio

Radio Pula

Razvojni kod – Gosti Tatjane Kaštelan su predstavnici tvrtki, HGK i Fonda za zaštitu okoliša, o temi kružnog gospodarstva - 14.12.2022.

14.12.2022.

16:44

Autor: Tatjana Kaštelan / HRT Radio Pula

Okrugli stol o implementaciji kružnog gospodarstva u Puli

Okrugli stol o implementaciji kružnog gospodarstva u Puli

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

U Županijskoj gospodarskoj komori u Puli održan je okrugli stol o 'Implementaciji kružnog gospodarstva u Istarskoj županiji'. Predstavnici turističkih, proizvodnih i komunalnih poduzeća kao i Fonda za zaštitu okoliša tijekom panel rasprave iznijeli su svoje primjere i izazove s kojima se susreću tijekom održivog poslovanja.

Uloga komunalnog poduzeća u realizaciji kružnog gospodarstva je velika. Pula Herculanea i ostala komunalna društva u izazovnom su razdoblju jer je kvalitetno sortiranje, potom korištenje i prerada otpada u proizvod danas sve jači imperativ. Zakon o gospodarenju otpadom treba se poštivati. Tu je, primjerice, novi pravilnik o otpadnoj ambalaži, ističe Zvonimir Majić, načelnik Sektora za posebne kategorije otpada.


U nastavku poslušajte reportažni prikaz s današnjega okruglog stola.

Okrugli stol o implementaciji kružnog gospodarstva u Puli - 14.12.2022.

Anđelko Švaljek, predsjednik Grupacije za kružno gospodarstvo Hrvatske gospodarske komore istaknuo je kako u istarskom gospodarstvu ima puno pozitivnih primjera. Kompanija se mora mijenjati, ne ugrožavati prirodno okruženje, a istovremeno biti u funkciji lokalne zajednice. To podrazumijeva poslovanje i u skladu s europskim propisima kružnog gospodarstva. Sudionica Okruglog stola Julija Škoro direktorica je održivosti u Holcimu, kompaniji koja se mijenja gotovo cijelo stoljeće.


Industrija, turizam, poljoprivreda, bilo koja grana u svim sektorima danas je nezamisliva bez doprinosa kružnom gospodarstvu, što znači bez očuvanja prirode i bez odgovornosti prema građanima. Otpad koristimo kao sirovinu, potom za nove proizvode, a to je moguće samo pravilnim i sustavnim gospodarenjem, čulo se na okruglom stolu u Puli.


Razvojni kod poslušajte na radijskim frekvencijama večeras od 19 do 20 sati, možete ga slušati upravo ovdje u nastavku ili na podcastu Razvojni kod.

Razvojni kod Tatjane Kaštelan: Okrugli stol o implementaciji kružnog gospodarstva u Puli - 14.12.2022.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

5 h

SLUŠALICE

OŠ CENTAR

Emisija

Razvojni kod

Gosti Razvojnog koda Tatjane Kaštelan su ekonomski stručnjaci, poslovni ljudi i radnici. O najvažnijim gospodarskim temama. Ekonomski razvoj u zemlji i inozemstvu. O pokretanju posrnulog gospodarstva, otvaranju novih poduzetničkih zona, zapošljavanju radnika i drugim temama koje su važne za društveni razvoj.

Poslušajte u Slušaonici