Hrvatski radio

Radio Pula

Razvojni kod - Marinko Škare, rektor pulskog Sveučilšta o aktualnostima i ambicioznim razvojnim planovima

15.02.2022.

13:49

Autor: Tatjana Kaštelan / HRT Radio Pula

Marinko Škare, rektor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli o aktualnostima i planovima

Marinko Škare, rektor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli o aktualnostima i planovima

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

Gost Tatjane Kaštelan je Marinko Škare, rektor Sveučilište Jurja Dobrile u Puli. Razgovaramo o stanju u sveučilišnom prostoru, ali i o sadašnjem razvojnom trenutku; kadrovima koji se stvaraju u Puli, ekonomijama, euru, o siromaštvu, nerazmjeru plaća muškaraca i žena za isti posao. O ambicioznim studijskim smjerovima pulskog Sveučilišta koje ima jaku dugogodišnju međunarodnu suradnju.


Povećane potrebe za kadrovima u istarskom gospodarstvu i zdravstvu nastoje se nadoknaditi nadogradnjom obrazovnog sustava na Poluotoku. Uz već postojeće studije, otvaraju se novi smjerovi, za koje ankete pokazuju velik interes. Nove tehnologije, digitalna pismenost, inovacije, kreativni proces i međunarodna suradnja odlike su Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. U planu je uska suradnja sa sveučilištima u Kini, združeni doktorski te studij na daljinu kao nova dimenzija studiranja.


U nastavku poslušajte emisiju Razvojni kod – razgovor s rektorom prof. dr. sc. Marinkom Škare.

Gost Tatjane Kaštelan Marinko Škare, 12. siječnja 2022.

U planu su novi studiji, među kojima dizajn. U budućnosti je tu i pravi studij na daljinu po uzoru na moderne razvijene obrazovne sustave, s naglaskom na informatiku i primijenjenu ekonomiju.


Uz Fakultet ekonomije i turizma 'Dr. Mijo Mirković', Filozofski, Muzički te Fakultet odgojnih i obrazovnih znanosti u planu je studij Dizajna. Pula ima dobru bazu u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna, kaže rektor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli prof. dr. sc. Marinko Škare. Ankete, koje su obuhvatile maturante, gospodarstvenike i predstavnike lokalnih vlasti, pokazale su veliko zanimanje za takav studij. Krenulo bi se s preddiplomskim sveučilišnim studijeme.

Na pulskom Sveučilištu Jurja Dobrile u planu su novi studiji, među kojima Dizajn. Uz njega, u planu je pravi Studij na daljinu po uzoru na moderne razvijene obrazovne sustave, s naglaskom na informatiku i primijenjenu ekonomiju.

Prof. dr. sc. Marinko Škare

Gradi se veliki sveučilišni kampus u Puli

Gradi se veliki sveučilišni kampus u Puli

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

Nova pulska Bolnica, Studij sestrinstva, Specijalna bolnica za ortopediju i rehabilitaciju 'Dr. Martin Horvat' u Rovinju, sve je to baza za budući Studij medicine. Nakon brojnih dopuna dokumentacije, nadamo se da ćemo uskoro ugledati potrebnu dopusnicu, ističu na Sveučilištu.


Pula sigurno korača prema statusu pravoga sveučilišnog grada. Tomu će veliki doprinos biti i širenje sveučilišta na prostor bivše Mornaričke bolnice, kako bi se stvorili prostorni uvjeti i za nove programe.


U tijeku je gradnja odnosno dogradnja studentskog kampusa. Pred Sveučilištem Jurja Dobrile u Puli su i nove investicije odnosno rekonstrukcije kada je riječ o trima sastavnicama u Ronjgovoj ulici; Muzičkoj akademiji, Fakultetu odgojnih i obrazovnih znanosti te Filozofskom fakultetu. 

Fakultet ekonomije i turizma u Puli

Fakultet ekonomije i turizma u Puli

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

Temeljne vrijednosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, ističu studenti, profesori i ostali djelatnici, su:

Hrabrost za stvaranje boljitka

Racionalnost, kvaliteta i izvrsnosti

Akademski integritet i čestitost

Bogatstvo baštine

Raznovrsnost i suradnja među ljudima i idejama

Osobna i društvena odgovornost

Spoznaja, inovativnost i kreativnost

Transparentnost i etičnost

Zgrada u Ronjgovoj, jezgra sveučilišnog života u Puli

Zgrada u Ronjgovoj, jezgra sveučilišnog života u Puli

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

Nedavno je u Puli otvorena nova zgrada Opće bolnice Pula, uskoro će i novi Hospicij, uz Istarske domove zdravlja, izuzetno važna karika istarskoga zdravstvenog sustava. Svečano je otvorena i nova zgrada Medicinske škole Pula. Velike, vrijedne i s razvojnog aspekta izuzetno važne investicije. Sve su to značajne karike za Medicinski fakultet u Puli, dok će se na prostoru bivše Mornaričke bolnice prostrijeti veliki Sveučilišni kampus.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 dana

SLUŠALICE

OŠ CENTAR

Emisija

Razvojni kod

Gosti Razvojnog koda Tatjane Kaštelan su ekonomski stručnjaci, poslovni ljudi i radnici. O najvažnijim gospodarskim temama. Ekonomski razvoj u zemlji i inozemstvu. O pokretanju posrnulog gospodarstva, otvaranju novih poduzetničkih zona, zapošljavanju radnika i drugim temama koje su važne za društveni razvoj.

Poslušajte u Slušaonici