Hrvatski radio

Radio Pula

Razvojni kod: Gosti Tatjane Kaštelan studenti UNIPU FET-a studija Marketinško upravljanje - 25.1.2023.

27.01.2023.

17:11

Autor: Tatjana Kaštelan / HRT Radio Pula

Studenti pulskog FET-a gosti Razvojnog koda - 25.1.2023.

Studenti pulskog FET-a gosti Razvojnog koda - 25.1.2023.

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

Gošće Tatjane Kaštelan su studentice treće godine Fakulteta ekonomije i turizma 'Dr. Mijo Mirković' smjera Marketinško upravljanje na Katedri za marketing pri Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli s profesoricom, voditeljicom Menadžmenta tržišnih komunikacija dr. sc. Irinom Basarom. To su Paola Kliba, Ana Galić, Viktorija Ilijeva, Ana Bogović, Ana Jurić, Viktorija Mirić, Tihana Braus, Sonja Pirc i Lucija Glavić. S njima razgovaramo o studiranju, ali i životu i perspektivi mladog čovjeka u našoj društvenoj zajednici.

Pulsko Sveučilište Jurja Dobrile sve je bogatije mladim ljudima koji dolaze studirati ili pak na razmjenu iz svih krajeva svijeta. Jučer su studenti i profesori posjetili pulskog gradonačelnika te je izražena želja da Pula postane Erasmus grad. Profesorica Menadžmenta tržišnih komunikacija na Katedri za marketing Irina Basara sa studentima je obišla ovih dana HRT Centar Pula i popričala u eteru u emisiji Razvojni kod Tatjane Kaštelan o studiju, razmišljanjima i planovima ovih mladih ljudi. 


Iz Zagreba je na studij u Pulu došla Ana Galić. Iz Varaždina Ana Bogović, potom Viktorija Mirić iz Međimurja a iz okolice Ludbrega u Puli studira Sonja Pirc. Na FET-u studiraju i mladi iz drugih zemalja; među njima je Viktorija Ilijeva, koja dolazi iz Makedonije. Studentice Paola Kliba, Ana Jurić, Tihana Braus i Lucija Glavić također su sudjelovale u emisiji. Prenosimo njihova razmišljanja.


Razmatra se o mogućnosti da Pula postane Erasmus grad. Studenti FET-a znaju da je sve oko nas marketing, te da bi takav status pridonio jačanju Pule kao perspektivnog sveučilišnog grada. Svake godine u Pulu dolazi sve veći broj međunarodnih studenata. Brojka od 72 prošle godine, ove će se godine povećati na 100.


Naime, na Sveučilištu Jurja Dobrile ostvaruje se Erasmus + program razmjene studenata. Zasad imamo 150 ugovora sa stranim institucijama, većinom iz Europske unije, ističe dekanica Ksenija Černe. Uz to, u Puli studiraju mladi iz raznih krajeva Hrvatske, što je velika prednost i po čemu se pulsko Sveučilište uvijek voli pohvaliti.


Također, u tijeku je prenamjena prostora bivše Mornaričke bolnice u Studentski campus. Prvih 10.500 četvornih metara neto površine bivše Mornaričke bolnice obnavlja se i prenamjenjuje. Građevinski bi radovi trebali biti gotovi do kraja godine. Nakon toga slijedi opremanje i uređenje prostora. Vrijednost ukupnog projekta je gotovo 8 milijuna eura, od čega EU sufinancira s 5 milijuna eura dok se ostatak financira putem Ministarstva znanosti i obrazovanja. Sam ugovor o građevinskim radovima u cijelosti je 7,5 milijuna eura od čega se dio financira putem europskih fondova.


No, cijeli će prostor dobiti potpuno novu namjenu. Cilj je stvoriti sveučilišni campus u funkciji zajednice, ističe je rektor Sveučilišta Jurja Dobrile prof. dr. sc. Marinko Škare. U studentskom campusu smjestit će se niz sadržaja, od učionica i restorana do onih namijenjenih javnosti, poput knjižnica ili izložbenih prostora.


U nastavku poslušajte emisiju Razvojni kod Tatjane Kaštelan, te u nastavku kratku reportažu iz Županijskog dnevnika HRT Radio Pule o studentima iz Pule emitiranu 27. siječnja.

Razvojni kod Tatjane Kaštelan - Studenti FET-a, Marketinško upravljanje - 25.1.2023.

Studenti FET-a Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli - 27.1.2023.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Razvojni kod

Gosti Razvojnog koda Tatjane Kaštelan su ekonomski stručnjaci, poslovni ljudi i radnici. O najvažnijim gospodarskim temama. Ekonomski razvoj u zemlji i inozemstvu. O pokretanju posrnulog gospodarstva, otvaranju novih poduzetničkih zona, zapošljavanju radnika i drugim temama koje su važne za društveni razvoj.

Poslušajte u Slušaonici