Hrvatski radio

Radio Pula

Za "Potpore Pula 2022" osigurano 1,5 milijuna kuna

16.05.2022.

13:42

Autor: HRT

Pula

Pula

Foto: Grad Pula / ustupljena fotografija

Grad Pula u 2022. godini osmislio je paket mjera za poticanje razvoja malog gospodarstva. Donošenjem Odluke o poticanju razvoja malog gospodarstva kroz dodjelu potpora za razvoj poduzetništva grada Pule u 2022. godini pod nazivom "Potpore Pula 2022" pulskim će se poduzetnicima dodijeliti 1,5 milijuna kuna bespovratnih potpora, a sredstva su osigurana u proračunu za ovu godinu.

U 2022. godini, 1,5 milijuna kuna bespovratnih potpora dodijelit će se kroz šest mjera.


Mjerom Potpore novoosnovanim tvrtkama želi se pomoći poduzetnicima prilikom otvaranja subjekta i olakšati ulazak u svijet malog gospodarstva i poduzetništva kroz smanjenje početnih financijskih izdataka koje svaki poduzetnik ima kao i omogućiti nabavku osnovne opreme koja je potrebna za rad uključujući i edukaciju ukoliko je poduzetniku potrebna. Maksimalni iznos sredstava po ovoj mjeri je 15.000,00 kuna, a ženama poduzetnicama odobrava se i dodatnih 20 posto na odobreni iznos potpore.


Mjerom Potpore za digitalizaciju poslovanja i digitalni marketing želi se s 15.000,00 kuna potaknuti mikro i male poduzetnike da koriste sredstva za digitalni marketing i digitalizaciju poslovanja.


Mjerom Potpore za novo zapošljavanje i samozapošljavanje želi se poduzetnicima smanjiti troškove rada u procesu samozapošljavanja ili zapošljavanja novog djelatnika, odnosno potaknuti ih na zapošljavanje nove radne snage s posebnom i uvećanom potporom za zapošljavanje osoba sa invaliditetom gdje se i ove godine dodjeljuju potpore u iznosu od 20.000,00 kuna za zapošljavanje osoba koje su završile srednjoškolsko obrazovanje po posebnom programu, a za zapošljavanje se dodjeljuju potpore od 5.000,00 do 10.000,00 kuna, ovisno o stručnoj spremi. Uvećavaju se za 50 posto za osobe sa invaliditetom i za 10 posto ukoliko je osoba mlađa od 30 godina. Na ovaj način želimo i dalje poticati zapošljavanje teže zapošljivih osoba.


Mjerom Subvencioniranje troškova polaganja stručnih i majstorskih ispita te edukacija zaposlenika želi se omogućiti poduzetnicima polaganje majstorskih i stručnih ispita, usavršavanje u područjima tzv. zelenih zanimanja i digitalnih zanimanja, dodatna edukacija i obrazovanje u iznosu do 5.000,00 kuna kao i licenciranje za izvođenje naukovanja u iznosu od 1.000,00 kuna u 2022. godini, a sve kako bi se povećala njihova konkurentnost i time omogućio lakši opstanak na tržištu.


Mjerom Potpore za sufinanciranje nabave dugotrajne materijalne imovine želi se omogućiti poduzetnicima zamjena dotrajalih strojeva, alata i opreme, odnosno nabava suvremenih strojeva, alata i opreme čime bi se osnažio sektor malih proizvodnih djelatnosti i sektor uslužnih djelatnosti u području popravaka predmeta za osobnu uporabu i kućanstvo i povećala njihova konkurentnost. U 2022. godini najveći iznos koji je moguće iskoristiti po ovoj mjeri iznosi 30.000,00 kuna te se i dalje stavlja naglasak na prerađivačku industriju.


Mjerom Potpore za IT sektor želi se omogućiti poduzetnicima iz sektora računalnog programiranja lakše otvaranje subjekta i izlazak na tržište, nabavu ili zamjenu potrebne računalne opreme, softvera, licenci, literature kao i omogućiti dodatnu edukaciju kako bi se osnažio sektor računalnog programiranja i povećao broj gospodarskih subjekata te njihova konkurentnost u IT sektoru. U 2022. godini najveći iznos koji je moguće iskoristiti po ovoj mjeri iznosi 20.000,00 kuna.


Tekst Javnog poziva i pripadajući obrasci mogu se preuzeti na web stranici Grada Pule.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.