Hrvatski radio

Radio Pula

14:43 / 01.06.2015.

Autor: Bruno Krajcar

105. obljetnica rođenja Slavka Zlatića

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svečanim programom pod nazivom 'Zlatić zavajk' danas je obilježena 105. obljetnica rođenja skladatelja Slavka Zlatića.

U dvorani koja nosi ime Slavka Zlatića u Ronjgovoj ulici broj 3 u Puli obilježena je obljetnica jednog od najznačajnih istarskih skladatelja. Osim kao skladatelj, maestro Zlatić djelovao je i kao dirigent, pedagog, melograf i glazbeni pisac. Posebnost istarske ljestvice bila je osnovni pokretač njegova stvaralaštva. Nakon što je proučio teorijske i praktične dosege u istraživanju istarske narodne glazbe svojega uzora i prijatelja Ivana Matetića Ronjgova, Zlatić vokalne stilizacije istarskih tema proširuje i na instrumentalnu glazbu, ostavivši opus od oko 120 skladbi. O značajkama Zlatićeva stvaralaštva, govorila je muzikologinja Mirjana Grakalić.

Uz izlaganje profesorice Grakalić, u glazbenom programu sa Zlatićevim djelima nastupile su pijanistica Elda Krajcar Percan, te sopranistica Georgie Goldin i mezzosopranistica Renata Hrženjak uz glasovirsku pratnju Vesne Ivanović Ocvirk.

Poslušajte prilog.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.