Hrvatski radio

Radio Pula

13. Međunarodni festival vizualnih umjetnosti "Arterija"

09.09.2022.

10:49

Autor: HRT

13. Arterija

13. Arterija

Foto: Oleg Šuran/DDTLab, Maša Jazbec & Žan Rajšek / Muzej Lapidarium/ustupljene fotografije/kolaž

13. Međunarodni festival vizualnih umjetnosti "Arterija" s podnaslovom "Daj šansu boljem sutra!" održava se od 9. do 11. rujna 2022. godine u Novigradu u Atriju i parku Muzeja Lapidarium, parku i prostoru kod Zajednice Talijana Novigrad, Parku Novigradske biskupije i na Velikom trgu.

Sudionici ovogodišnje Arterije su: Lila Prap, Marko Gutić Mižimakov, Josipa Henizelman, Gaia Radić, Manuela Pauk, Lucija Petrović, Đanino Božić, Žan Rajšek, Maša Jazbec, Varvara i Mar, Tanja Vujinović, Lavoslava Benčić, Nikita Shalenny, Christian Lemmerz, Paul McCarthy,Yu Hong, Tony Oursler, Marko Vivoda (HEKA) i Gjorgji Despodov, DDTLab, PiNAKoper.


Kustos: Peter Tomaž Dobrila.


Ulaz slobodan.

Istinita analogna stvarnost postala je digitalna, virtualna stvarnost (Virtual Reality). No i ona postoji samo kao tumačenje, jer ju ne možemo fizički odrediti. Svaka se veza može prekinuti, kao i tehnologija, jer se priroda 'okreće protiv nas'. Protiv sebe? Humanizacija prirode? Umjesto toga, pokušajmo humanizirati tehnologiju kao svoje proširenje, koje u fizikalnim zakonima i matematičkim jednadžbama proizlazi iz prirodnih zakona. Stoga u zajedničkim interakcijama na odabranim lokacijama parkova i urbanim prostorima starogradske jezgre Novigrada-Cittanove odabrane umjetnice i umjetnici uspostavljaju jedinstveni medij materijaliziran procesima i postupcima, mislima i zamislima koji se uspostavljaju i sastavljaju; prikazi postaju stvarnost, radnja se odvija u mediju koji nam je blizak, podjednako je i naš i (samo)svoj. Stoga pokušajmo živjeti za danas i za sutra. Imati, nastaviti i uspostaviti odnose među sobom, s prirodom, sa svijetom i - s tehnologijom.

PeterTomaž Dobrila

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

4 dana

5. Pula Marathon

Pula Marathon