Hrvatski radio

Radio Pula

10:58 / 15.06.2022.

Autor: HRT

Bloomsday - 100 godina romana Uliks Jamesa Joycea

Bloomsday

Bloomsday

Foto: Grad Pula / kolaž/ustupljena fotografija

 U Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula predstavljen je projekt "Bloomsday - 100 godina romana Uliks Jamesa Joycea" koji će se održati u Puli u petak 17. lipnja.

Čitanja će se odvijati na raznim jezicima: u 8 sati srednjoškolci, u 9 sati studenti, u 10 sati gradski i kulturni djelatnici, irski veleposlanik, gradonačelnik i pročelnici Grada Pule. Čitat će i učenici Talijanske osnovne škole iz Pule, turistički vodiči i djelatnici TZ-a, te knjižničari.


Prvi dio čitanja biti će na stubama kod caffe bara Uliks ili uz kip Jamesa Joycea. Čitanja iz prvog poglavlja izvodit će 12 učenika Talijanske srednje škole na različitim jezicima: mađarskom, engleskom, talijanskom, francuskom i španjolskom kako bi istaknuli polifoniju.


Ispred Filozofskog fakulteta čitat će na različitim jezicima odlomke iz Uliksa 13 studenata i 2 profesora. Pridružit će im se i dvoje studenata koja su u sklopu Erasmusa u Puli, a oni će čitati na talijanskom i rumunjskom jeziku. Čitat će se još na engleskom, češkom, japanskom, njemačkom, španjolskom, turskom, rumunjskom, talijanskom i vjerojatno na hindi jeziku.


Uz gradsku knjižnicu u Četvrti sv.Teodora na arheološkom lokalitetu odviti će se predstava "Mačak i vrag" u izvedbi Teatra Naranča, prilagođena za učenike nižih razreda. U 12 sati u petak će u Gradskoj knjižnici biti predavanje Igora Grbića "Joyceov Uliks: otkud takav roman, i čemu?", a od 13-14 sati će knjižničarke čitati na hrvatskom, engleskom i francuskom jeziku. U 18,00 sati biti će upriličena izložba "Povijest Irske u 10 riječi" koja je organizirana u suradnji sa Veleposlanstvom Irske u Republici Hrvatskoj.


Ove godine obilježava se 140. obljetnica rođenja književnika Jamesa Joycea, rođenoga u Dublinu. Umro je 13.1.1941. godine u Zurichu, a kratko je boravio i u Puli. 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.