Hrvatski radio

Radio Pula

Bloomsday festival

16.06.2013.

12:43

Autor: Dorina Tikvicki

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatska se danas priključila Bloomsday festivalu koji se istodobno održava u 25 svjetskih gradova, a posvećen je velikanu svjetske književnosti Jamesu Joyceu. Najpoznatiji Joyceov roman – Uliks, naglas se čitao i u Puli.

Šesnaesti dan lipnja, vrijeme radnje Uliksa, najpoznatijeg romana Jamesa Joycea, među njegovim je poklonicima širom svijeta poznat kao Bloomsday, Bloomov dan.

Ime nosi prema glavnom liku romana Leopolodu Bloomu, a 16. je lipnja i dan kada je Joyce prvi put vidio svoju ljubav, buduću suprugu Noru. Za Bloomsday se u cijelom svijetu organiziraju brojne manifestacije u čast Uliksa. U Dublinu, Joyceovom rodnom gradu, Dublinci i turisti šetaju rutom Leopolda Blooma, jedu i piju u kavanama u koje je on zalazio, a posljednjih godina uvelike se koriste blagodati interneta.

Danas se Uliks naglas čitao u 24 zemlje svijeta, a rano jutros i u Puli. I to na engleskom i hrvatskom jeziku, uz Joyceovu statuu koju je prije 10 godina izradio akademik Mate Čvrljak a financirala obitelj Bimbašić, blizu Zlatnih vrata u kafiću koji nosi ime najpoznatijeg Joyceovog romana. Bloomsday festival u Puli je službeno otvorio irski veleposlanik Kieran Dowling.

Irska je sretna što može podržati zbivanje, osobito u Hrvatskoj čiji je doprinos važan u svjetskom obilježavanju sjećanja na Joycea, istaknuo je Dowling.

Inače, Bloomsday je ustoličen u Francuskoj 1929. godine, 4 godine nakon dovršetka romana Uliks. Pula, u kojoj je Joyce davne 1904. godine živio i pisao Uliksa, u čast irskoga pisca živi cijeli dan.

U popodnevnim će tako satima biti organizirana trojezična turistička tura Joyceovim stopama, a navečer u Galeriji Cvajner otvara se izložba '4 Chapters ih 4 Cities'. Autor je Robert Berry koji je Uliksa preveo u strip izdanje, a istovremeno se osim u Puli može vidjeti u Trstu, New Yorku i Dublinu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.