Hrvatski radio

Radio Pula

Digitalizirane bibliografije istarskih književno-kulturnih časopisa

24.11.2016.

14:15

Autor: Elvis Mileta

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U prostorima Društva hrvatskih književnika u Puli predstavljene su digitalizirane bibliografije istarskih književno-kulturnih časopisa iz druge polovice XX stoljeća, koja su obilježila istarsko poslijeratno izdavaštvo.

Riječ je o klasificiranim bibliografijama časopisa Istarski mozaik, Istra i Nova Istra te legendarnog glasila i rasadnika talentiranih mladih Puljana- Istarski borac, koji se u kasnijem razdoblju, sve do komitetske osude i sudske zabrane, pojavljivao pod kraticom IBOR. Mukotrpni posao klasifikacije obavila je knjižničarka Marija Petener - Lorenzin, dugogodišnja voditeljica Zavičajne zbirke te knjižnice Pedagoškog fakulteta a kasnije i Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. U suradnji s Društvom bibliotekara Istre, Nadia Bužleta, voditeljica matične zbirke Gradske knjižnice i čitaonice u Puli, predstavila je i rad na digitalizaciji u istarskim knjižnicama. U Gradskoj će knjižnici večeras biti otvorena i izložba Počeci knjižarstva u Puli, s prikazom razvoja knjižarstva od 1860. godine, kada je u Puli otvorena prva knjižara. Izložba se postavlja u sklopu trodnevnog međunarodnog znanstvenog skupa Istarsko gospodarstvo jučer i sutra.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.