Hrvatski radio

Radio Pula

Domaća imena na Festivalu plesa i neverbalnog kazališta

12.07.2022.

10:35

Autor: HRT

Pozivnica

Pozivnica

Foto: Festival plesa i neverbalnog kazališta / ustupljena fotografija

Festival plesa i neverbalnog kazališta održat će se od 22. do 24. srpnja u Svetvinčentu 23. put! I ove godine festival veliku pozornost pridaje domaćim autorima.

Laura Aris Alvarez

Laura Aris Alvarez

Foto: Festival plesa i neverbalnog kazališta / ustupljena fotografija

Renomiranu španjolsku koreografkinju, plesačicu i pedagoginju Lauru Aris Álvarez festivalska publika i plesna scena već poznaje kroz autorske solo i duo radove s kojima je gostovala u ranijim izdanjima festivala te radionice koje je održala. Ovog puta s novom postavom plesača članova Zagrebačkog plesnog ansambla boravi na rezidenciji Mediteranskog plesnog centra s projektom "Geometrija daha" koji će se kao rad u nastajanju prikazati na otvorenju festivala, dok će se premijera predstave održati u rujnu u Zagrebu.


Program prvog dana zaključuje "Klown“, multimedijska plesna predstava autorice i koreografkinje Matee Bilosnić. Na temelju arhetipova luda i klauna, Bilosnić stvara neoklauna, autentičnu scensku personu kroz koju spaja elemente suvremenog plesa, klaunerije, kabarea i pop koncerta. Kroz zaigrano ali precizno izvođenje teksta, glazbe i pokreta, Klown propituje granice stvarnosti i virtualnosti. "Klown“ se na zabavan način bavi utjecajem društvenih mreža na mentalno zdravlje pojedinca, pitanjem umjetne inteligencije, kao i utjecajem digitalne revolucije. Traži smisao vlastitog postojanja pozivajući publiku da si sama postavi ista pitanja.


Drugi dan festivala donosi autorski projekt Ksenije Zec "Zagrljaji“, nastao u koprodukciji umjetničke organizacije 21:21 i Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Riječ je o koreografskom istraživanju u čijem fokusu je jedna od temeljnih ljudskih potreba: ona za tjelesnom komunikacijom, empatijom i nježnošću iskazivana kroz fizički čin grljenja. Koreografkinja kroz temu zagrljaja kreira svojevrsne portrete ljudi koje karakteriziraju različiti tipovi intimnosti, razotkrivajući lepezu naših potreba za bliskošću, koja nam je gotovo neobjašnjivo oduzeta. Naime, ideja projekta nastala je uoči eskalacije koronavirusa referirajući se na stvarno iskustvo autorice i skupine njezinih prijatelja i suradnika  vezano za bolest i smrt njezinog životnog partnera. Nemogućnost grljenja oboljele osobe spojene brojnim cijevima i žicama na aparate koji postaju uključivi dio integriteta oboljelog, te traženje dijelova tijela koji su dostupni fizičkom kontaktu predstavljaju intimno individualno iskustvo, a uvođenjem mjera izolacije individualno iskustvo prerasta u kolektivno promišljanje.


Na festivalu će uz domaće autore biti predstavljeni umjetnici iz nekoliko europskih zemalja: londonska plesna kompanija FUBUNATION, slovački koreograf s belgijskom adresom Anton Lachky, slovački koreograf sa slovenskom adresom Milan Tomášik, njemački koreograf Philippe Kratz, te francuska autorica Helene Tadei-Lawso.

Matea Bilosnić

Matea Bilosnić

Foto: Festival plesa i neverbalnog kazališta / ustupljena fotografija

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.