Hrvatski radio

Radio Pula

Eko muzej u Vodnjanu

22.08.2015.

12:56

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na vodnjanskoj placi u jednoj od najstarijih kuća u gradu smješten je Eko muzej. Najnoviju gradsku turističku atrakciju pokrenula je tamošnja udruga "Istrian de Dignan" i to uz pomoć inozemnih volontera - zaljubljenika u vodnjansku tradiciju.


Vodnjanski Eko muzej pokrenuli su entuzijasti, mladi ljudi koji su prepoznali velike mogućnosti i vrijednost tamošnje baštine, posebice one ruralne a cilj im je prikupljenim predmetima ispričati priču o svojim korijenima. Mnoge od njih vlasnici su odbacili, druge poklonili prepoznajući važnost Eko muzeja za zajednicu te želeći pridonijeti stvaranju nove turističke ponude u gradu. U toj je povijesnoj slagalici spašeno od zaborava i uništenja više od 2 tisuće predmeta. Na svim darovanim izlošcima piše ime vlasnika i kako on naziva taj predmet, kaže predsjednik udruge Istrian de Dignan Dino Babić.

Staro zdanje u srcu Vodnjana udruzi "Istrian de Dignan" ustupio je grad a za sada je uređen prostor kuhinje, lišjere i konobe. Uglavnom su to uporabni predmeti: kuhinjski pribor, različite alatke, sprave za preradu maslina, grožđa i žitarica, od kraja 19 stoljeća pa na dalje. Uz to, mali ali živahan muzej posjetiteljima nudi i tradicionalne prehrambene proizvode poput domaćih džemova ili sokova a održavaju se i radionice. Također, udruga "Istrian de Dignan" preuzela je i skrb o posljednja dva vodnjanska tovara.

 

Više u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

3 dana

Pulska noć

Pulska noć