Hrvatski radio

Radio Pula

Film i knjiga pod ruku

16.11.2022.

10:57

Autor: HRT

Vizual

Vizual

Foto: 28. Sa(n)jam knjige u Istri / ustupljena fotografija

Za desetak dana u Puli počinje 28. Sa(n)jam knjige u Istri – Festival knjiga i autora koji će se održati od 25. studenog do 4. prosinca u Domu hrvatskih branitelja. Festivalski program na okupu drži tema Povratak, koja se ogleda i kroz "povratke“ mnogih sajamskih programa, među kojima se posebno ističe Hollybook – usmjeren prema filmu. Povod tome leži u Pulskom filmskom festivalu, koji sljedeće godine u pulskoj Areni obilježava svoju 70. godišnjicu postojanja, a koju Sajam knjige upravo prvi najavljuje.

 

Na sajamskoj će se pozornici izmjenjivati kultni redatelji i posebni programi snažno vezani uz film. Svoje će knjige predstaviti dvojica Arenom nagrađivanih redatelja, Srđan Karanović te Slobodan Šijan dok vrhunac programa slijedi u festivalskoj završnici u subotu, 3. prosinca u 20 sati kada će se održati okrugli stol na kojem će, osim dvojice spomenutih redatelja, sudjelovati također nagrađivani Rajko Grlić te Dana Budisavljević, a pridružit će im se i dugogodišnja direktorica Festivala, kultna figura istarske umjetničke scene, Gorka Ostojić Cvajner.


Srđan Karanović predstavit će knjigu „Sam o sebi“, koju je izdala nakladnička kuća Geopoetika. Zlatnih Arena ovom redatelju, kojeg danas mnogi pamte po nekad popularnoj TV-seriji „Grlom u jagode“, ne nedostaje: Zlatnu Arenu za režiju dobio je dvaput, 1978. za film „Miris poljskog cveća“ (koji mu je ujedno donio i nagradu publike na festivalu u Cannesu) te 1983. godine za film „Nešto između“, a Veliku zlatnu Arenu dobio je 1980. godine za film „Petrijin venac“. Iste te godine u konkurenciji je bio i jedan od najpoznatijih jugoslavenskih filmova, „Ko to tamo peva“, koji je redatelju Slobodanu Šijanu na kraju donio Brončanu Arenu. Šijana poznajemo i po ništa manje kultnom filmu „Maratonci trče počasni krug“, a na Sajmu će predstaviti antologiju koju je priredio i uredio – „Pisci u bioskopu: književna istorija naših filmskih doživljaja“ (Filmski centar Srbije / Službeni glasnik) u kojoj uz mnoge filmske i književne veličine progovara o bogatstvu književnosti vezanoj uz film.


Retrospekcija filmova Piera Paola Pasolinija će se ususret 28. Sajmu i u suradnji s Pula film festivalom održati u pulskom Kinu Valli od 21. do 24. studenog 2022. u sekciji Filmovi za sva vremena. Uvertira je to i u novi sajamski program Storie italiane kojim se obilježava 100. obljetnica rođenja ovog velikog talijanskog redatelja i književnika. Na repertoaru su filmovi: Salò ili 120 dana sodome, te ciklus filmova iz njegove “trilogije života”: Dekameron, Canterburyjske priče i Cvijet tisuću i jedne noći koji su odabrani uz pomoć zagrebačkog Kina Tuškanac. Reviju u ponedjeljak, 21. studenog u 19 sati otvara film Decameron, a uvod u Pasolinijevu filmsku poetiku održat će Valter Milovan, veliki poznavatelj Pasolinijevog rada i prevoditelj njegove poezije s furlanskog na čakavsko narječje.


Sajam će pažnju posvetiti još jednoj važnoj obljetnici i filmskoj smotri – zagrebačkom, pola stoljeća starom Animafestu, drugom najstarijem živućem festivalu animiranog filma. Predstavljat će se njihova monografija "Pedeset godina Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb (1972. – 2022.)", dok će kulminacija ovog programa biti izložba plakata Animafesta i promocija knjige „Stille Reise – Minhenski dnevnik“ (Srpsko narodno vijeće) veličanstvenog redatelja, animatora, ilustratora, karikaturista Nedeljka Dragića, dobitnika Grand Prixa na drugom Animafestovu izdanju.


I književna zvijezda ovogodišnjeg Sajma, mađarski pisac László Krasznahorkai, među filmofilima uživa poseban status. Naime, mađarski redatelj Bela Tarr već godinama svoje scenarije temelji upravo na djelima toga autora.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.