Hrvatski radio

Radio Pula

INK i Dr. Inat slave Svjetski dan kazališta

27.03.2013.

14:22

Autor: Danijela Dorani

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svjetski je dan kazališta koji će se obilježiti i u mnogim hrvatskim gradovima. U Puli su prigodne programe pripremili Istarsko narodno kazalište i kazalište Dr. Inat. Uoči predstava na pozornicama diljem svijeta čitat će se prigodne poruke. Hrvatsku poruku napisala je teatrologinja Sanja Nikčević, a međunarodnu talijanski nobelovac Dario Fo.

Jednom davno vlast je svoju nesnošljivost prema ljudima od teatra izrazila tako što ih je istjerala iz grada. Danas se glumci i družine susreću s teškoćama u pronalaženju kazališnih scena i publike, sve zbog krize. Vlastodršci, dakle, više nemaju problema s nadzorom nad onima koji se izražavaju kroz ironiju i sarkazam budući da glumci nemaju prostora ni gledališta kojima bi se obraćali – ironično je u svojoj međunarodnoj poruci zaključio Dario Fo.

Istarsko narodno kazalište večeras će na scenu postaviti Foov tekst Mistero Buffo, zbirku satiričnih monologa nastalih na temelju srednjovjekovne tradicije lakrdijaša. Adaptaciju i prijevod potpisuju Aleksandar Bančić i Valter Roša koji je i izvođač.

Na pozornici INK-a večeras će se igrati i Lindarski kaban Dragutina Lučića Luca.

Pulsko kazalište Dr. Inat danas počinje obilježavanje svoje 30. godišnjice. Na trećem katu Rojca premijerno će prikazati predstavu Iskorak amaterske učeničko-studentske kazališne skupine Korak iz Pule.

Program u Istarskom narodnom kazalištu počinje u 19 i 30, a u pulskome Rojcu, gdje je ulaz uz najavu bsplatan, u 20 sati.

Više poslušajte u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.