Hrvatski radio

Radio Pula

"Iz doma Tomislava Šena" u pazinskoj likovnoj galeriji

21.02.2022.

10:41

Autor: HRT

Otvorenje izložbe, Pazin

Otvorenje izložbe, Pazin

Foto: DLS Pazin / ustupljena fotografija

Pazinski ljubitelji umjetnosti okupili su se u petak 18. veljače u LG galeriji Društva likovnih stvaratelja Pazin na otvorenju izložbe Tomislava Šena koji je dugi niz godina živio, radio i stvarao u Pazinu, sve do svoje prerane smrti 2010. godine.

Izložba Tomislava Šena

Izložba Tomislava Šena

Foto: DLS Pazin / ustupljena fotografija

Nada Putinja, predsjednica pazinskog Društva likovnih stvaratelja ukratko je predstavila životni put i stvaralaštvo Tomislava Šena. Rođeni Zagrepčanin, Šen se nakon završetka studija podosta selio, da bi se napokon skrasio u Istri gdje je radio kao učitelj likovne kulture, najprije u Tinjanu i Kringi, a potom u Pazinu. Velik dio njegova bogatog opusa vezan je za Istru, prvenstveno za Pazin čije je vedute vrijedno prenosio na papir ili platno. Okušao se u raznih slikarskim tehnikama, a najpoznatiji je po svojim akvarelima.


- Na izložbi je prikazan cijeli životni put Tomislava Šena - rekla je Putinja.


Njegovi radovi krase domove brojnih Pazinaca, ali i pazinskih tvrtki i ustanova. Bio je jedan od utemeljitelja Likovne grupe oformljene u Pazinu 1975. godine iz koje je kasnije nastalo današnje Društvo likovnih stvaratelja Pazin.

Izložba Pazin

Izložba Pazin

Foto: DLS Pazin / ustupljena fotografija

Izložbi je nazočio i autorov sin Alen s obitelji koji se zahvalio Društvu likovnih stvaratelja Pazin na domaćinstvu izložbe njegovog pokojnog oca te prisutnoj publici. Istaknuo je kako se njegov otac dobro snašao u Istri te kako su mu njegove slike s godinama sve posebnije.


Naziv "Iz doma Tomislava Šena" izložba je dobila stoga što su sve izložene slike bile u njegovom domu i za koje je bio posebno vezan.


Izložba ostaje otvorena do 1. ožujka, a može se razgledati radim danom od 10-12 i 17-19 sati te subotom 10-13 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.