Hrvatski radio

Radio Pula

Izložba “Fenomen(ologija) krajolika“

04.08.2022.

13:32

Autor: HRT

HARI IVANČIĆ - "Fenomen(ologija krajolika"

HARI IVANČIĆ - "Fenomen(ologija krajolika"

Foto: Ustanova Festum / ustupljena fotografija

Izložba naziva “Fenomen(ologija) krajolika“ donosi odabir iz najnovijeg ciklusa radova (ulja na platnu) renomiranog i višestruko nagrađivanog hrvatskog umjetnika HARIJA IVANČIĆA, koji se stilski profilirao kao suvremeni slikar apstraktnog ekspresionizma snažnog kolorita, s iskustvom enformela i gestualnog slikarstva, a koji svoje trajno nadahnuće nalazi u istarskom krajoliku. Bit će otvorena u 21 sat u MMC galeriji Grada Umaga, Trg Marije i Line.


Radovi koji će ovom prilikom biti izloženi nastali su u periodu 2019.-2022. i na njima on na jedan nov – ali uvijek prepoznatljivo svoj, karakterističan i već amblematski način interpretira krajolik Istre. A ta njegova interpretacija je odavno ono opisno sažela na pojmovno, simboličko i apstraktno, pa je stvaralaštvo ovoga autora već zarana stalo uz bok onih velikih slikarskih opusa gdje je krajolik, kao fenomen i pojam, postao cjeloživotna umjetnička tema, ali i fenomenologija osobnog umjetničkog iskustva i doživljaja, iščitavajući se ne samo kao lokalna, nego i kao univerzalna priča. (V.Slavica Gabout)


Kustosica izložbe je Višnja Slavica Gabout, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka, koja u tekstu predgovora kataloga između ostaloga kaže:“ „Razvoj stila Harija Ivančića ima svoju specifičnu logiku, prolazeći razvojni put od opisnoga, do ekspresivno-apstraktnoga i sintetski-strukturalnoga. A na putu od prijepisa do interpretativne preobrazbe viđenoga, prolazeći faze od mimezisa, preko rekonstrukcije i preobrazbe viđenoga, do konstrukcije jednog sasvim osobnog, autorskog prikaza zavičajnog krajolika svedenog na čistu apstrakciju. Krajolika kod kojega je od realnog prikaza zanimljivije vizualno događanje, od stvarnosti bitnija vizualna informacija, a od opisa intrigantnija osobna likovna interpretacija motiva koja skreće percepciju s viđenoga na iskustveno i promišljeno, pa više nije toliko primarna geografska odrednica krajolika, koliko sam doživljaj fenomena zavičajnog krajolika, koji je sasvim osoban: vizualno-taktilan i asocijativan, ali pritom misaon i emotivan. Hermeneutika čitanja i razumijevanja Ivančićevih krajolika zato uključuje, uz likovne, cijeli niz dodatnih aspekata, koji proširuju i obogaćuju njihovu sadržajnu komponentu, ali i njihovu simboliku i metaforiku. Svemu je tu pridružena i u njega vrlo istaknuta sama fenomen(ologija) zavičajnog krajolika, koja svojom slojevitošću upućuje i uvijek veže ovo slikarstvo s primarnim motivskim ishodištem. Jer zavičajni krajolik je autoru bio i ostao izvor mnoštva neponovljivih i jedinstvenih perceptivnih iskustava, osjetilnih doživljaja i emocija, koje oblikuju njegov način percepcije i njegov specifičan umjetnički pristup, pri čemu se ističe njegova stalno prisutna fenomenološka metoda redukcije i sinteze. Tako je umjesto opisa i naracije tu važnije sintetiziranje – do onoga esencijalnoga i primordijalnoga; do primarnih boja zemlje. Do vizualiziranja bojom i gestom karakterističnih energija i ritmova istarskog krajolika. A u najnovijim radovima do islikavanja zraka i prostora istarskog podneblja te time vizualiziranja njegovih specifičnih odsjaja i prosvijetljenja, oslikanih plavom. Bojom neba, mora, prostranstava i širokih horizonata, dubina i visina, duhovnosti i misaonosti. Ali i bojom unutarnjih vibracija, snovitosti i sjećanja, siline emocija i uzleta kreativnosti. Plavom, u krajoliku krajnje apstrahiranom i morfološki sažetom – i zbog plave dodatno oduhovljenom i intimiziranom“


(Višnja Slavica Gabout, iz predgovora kataloga izložbe)


Ukratko o autoru


Hari Ivančić rođen je 1967. godine u Pazinu. Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn (odjel grafike), završio je u Zagrebu. Godine 1994. diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Vasilija Jordana. Samostalno izlaže od 1990. godine., a skupno još od studentskih dana. Dosad je realizirao brojne samostalne izložbe (Buzet, Labin, Rovinj, Pula, Grožnjan, Rijeka, Opatija, Omišalj, Kastav, Osor, Split, Zagreb, Piran, Varaždin, Karlovac, Osijek...) te sudjelovao na mnogim skupnim žiriranim izložbama u zemlji i inozemstvu (Hrvatska, Italija, Njemačka, Belgija, Austrija, Mađarska, Poljska, Bugarska, BiH, Egipat, SAD...). Za svoj je rad višestruko nagrađivan. Član je HDLU-a Istre i Rijeke te Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Živi i radi u Buzetu.


Izložba Harija Ivančića ostaje otvorena u prostoru MMC galerije Grada Umaga do 26. kolovoza 2022. i može se razgledati u redovno radno vrijeme galerije: utorak – subota 9:00-13:00, 19:00-21:00. Ulaz slobodan.

HARI IVANČIĆ - "Fenomen(ologija krajolika"

HARI IVANČIĆ - "Fenomen(ologija krajolika"

Foto: Ustanova Festum / ustupljena fotografija

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.