Hrvatski radio

Radio Pula

Kako se u Istri obilježavala Vilja Božja?

24.12.2013.

11:31

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Stariji stanovnici Istre još se uvijek živo sjećaju običaja paljenja coka na ognjišću i unošenja slame u kuću koji su se njegovali na Badnjak ili Vilju Bojžu. Iako se ova tradicija prakticirala u vrijeme najvećeg kršćanskog blagdana zapravo je riječ o poganskim običajima.

Na Vilju Bojžu u rano jutro najsnažniji muškarci u kući odlazili su u šumu po panj koji je morao biti toliko velik da zapaljen na Badnjak tinja sve do Sveta Tri Kralja. Za tih desetak dana pri svakom obroku ukućana dio hrane domaćin je davao i coku ili kako se ponegdje u Istri kaže čoku, obraćajući mu se s željom da Bog da dobru litinu u žitu, krumpiru, i svakom drugom plodu.

Sličnu poruku ali s elementima gatanja i zaštite od lošeg utjecaja prirode imalo je i unošenje slame u kuću, kaže Ivona Orlić, kustosica Etnografskog muzeja iz Pazina.

Običaj unošenja slame u kuću posve se izgubio a na ovu tradiciju podsjećaju još samo ukrasi od slame koji nerijetko i danas krase božićna drvca u našim domovima.

Slično je i s paljenjem panja Badnjaka. Ta se tradicija, svojedobno rasprostranjena po cijelom europskom kontinentu, počela gubiti kako su kućna ognjišta zamjenjivana suvremenijim načinima grijanja i kuhanja. Taj se običaj u Istri, zabilježili su etnolozi, najduže zadržao na Ćićariji - do šezdestih godina prošlog stoljeća, ali su se umjesto coka hranile cjepanice u špaherima na drva.

Više u tonskom prilogu. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.