Hrvatski radio

Radio Pula

Katunjanski ovčari strpljivo čekaju nastavak tradicije

28.02.2019.

13:38

Autor: Tatjana Kaštelan

Katunjanski ovčari (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Katunjanski ovčari (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Razdoblje je maškara, zvončara primorskih krajeva, predstavnika pokladnih običaja u Hrvatskoj, uvrštenih na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne baštine. Manje je poznato, ali tradicija piše, da u Istri na nove generacije koje će prenijeti običaje čekaju - Katunjanski ovčari.

Lik ovčara tradicijska je maska nekada izrazito pastirskog katunjanskog kraja, obnovljena 2000. godine. Sedma zvončarska smotra u Matuljima na kojima su sudjelovali ovčari održana je 2002. godine. Potom je, nažalost, tradicija  stala, nije se mogla dalje realizirati, priča Davorka Šajina koja je sudjelovala u organizaciji i nastupima Katunjanskih ovčara. Bilo je to razdoblje kada su se stariji malo umorili, kaže. Katunjanski ovčari čekaju da ih prihvate mlađe generacije i nastave običaj.

Čuvamo te maske koje smo obnovili, napravili, sašili. Bile su na izložbi u Etnografskom muzeju, i dalje su išle na izložbe dok se obilazilo. To je bio jedan aktivni period. Tada smo obilazili i Festival maškara u Opatiji, potom smo na Smotri zvončara u Matuljama bili prisutni par godina kao gosti. Maska Katunjanskog ovčara jako je slična maski zvončara. Muškarci su za pojasom kod nas nosili zvono ovce, a ovi ostali koji su dolazili u Matulje su imali zvono krave, i to su bili zvončari. A naši su ovčari, pojašnjava Davorka Šajina.

Maske i oprema zvončara i ovčara iz Katuna lindarskog bile su izložene u Etnografskom muzeju Istre na postavu 'Slavonski karnevali' 2015. godine. Potom i u Slovenskom etnografskom muzeju u Ljubljani. Čuva se deset ženskih i deset muških maski i obvezno zastava. Spremni smo za novi pravi start, ističe Davorka Šajina, koja je svojedobno s ovčarima sudjelovala i na ljetnim maškarama, a čuva i fotografije iz razdoblja Katunjanskih ovčara.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Katunjanski ovčari strpljivo čekaju nastavak tradicije

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.