Hrvatski radio

Radio Pula

Književna večer Marija Viscovicha, promocija knjige 'Ca son doma? Ca son ća?'

13.01.2023.

15:39

Autor: Tatjana Kaštelan / HRT Radio Pula

Promocija knjige poezije Marija Viscovicha u Banjolama

Promocija knjige poezije Marija Viscovicha u Banjolama

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

Večeras će se u Zavičajnoj galeriji Crnobori u Banjolama održati Književna večer pjesnika i istaknutog iseljenika podrijetlom iz Istre Marija Viscovicha. Bit će predstavljeno njegovo pjesništvo, posebno zbirka pjesama 'Ca son Doma? Ca son ća?', dok će dio večeri biti posvećen njegovoj umjetničkoj suradnji i prijateljstvu sa slikarom Josipom Crnoborijem.

Mario Viscovich rođen je u Viškovićima na Labinštini. Nakon završetka Tehničke škole u Puli emigrira u SAD gdje je diplomirao, magistrirao strojarstvo i doktorirao okolišno inženjerstvo. Ostvario je brojne uspješne projekte s područja strojarstva, energetike i klimatizacije u SAD-u, a posljednjih desetak godina posebno se bavi energetikom; predavao je na nekoliko fakulteta u New Yorku.


Aktivan je u promicanju hrvatskih interesa u svijetu (predstavnik Hrvatskog svjetskog kongresa pri UN-u), pjesnik i kulturni djelatnik, odlikovan je 1999. Redom hrvatskog pletera za rad i doprinos razvitku hrvatske kulture, obrazovanja i gospodarstva te za rad i doprinos multikulturnim aktivnostima u Americi (International Cultures Award, Vision in America Award).


Puno je godina prošlo i sve se promijenilo, kaže Viscovich, no Labinština je uvijek u srcu. U nastavku poslušajte reportažni prikaz.

Književna večer Marija Viscovicha u Banjolama

Mario Viscovich gostovao je u Razvojnom kodu Tatjane Kaštelan

Mario Viscovich gostovao je u Razvojnom kodu Tatjane Kaštelan

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

3 dana

SLUŠALICE

OŠ CENTAR

Emisija

Razvojni kod

Gosti Razvojnog koda Tatjane Kaštelan su ekonomski stručnjaci, poslovni ljudi i radnici. O najvažnijim gospodarskim temama. Ekonomski razvoj u zemlji i inozemstvu. O pokretanju posrnulog gospodarstva, otvaranju novih poduzetničkih zona, zapošljavanju radnika i drugim temama koje su važne za društveni razvoj.

Poslušajte u Slušaonici