Hrvatski radio

Radio Pula

Labinski umjetnik Zdravko Milić izlaže u Poreču

10.12.2020.

16:05

Autor: Tomislav Šikić

Foto: POU Poreč/ustupljena fotografija

Foto: POU Poreč/ustupljena fotografija

Foto: - / -

Samostalna izložba "Lunadrom" bit će otvorena u porečkoj galeriji "Zuccato", Decumanus 34 u 19 sati. Moći će se razgledati svaki dan od 10 do 12 i od 17 do 20 sati, osim državnih blagdana, do 9. siječnja 2021. godine.

Labinski umjetnik Zdravko Milić svojim je dugogodišnjim djelovanjem obilježio istarsku, hrvatsku i međunarodnu umjetničku scenu – na samome početku, još 1970-ih kao jedan od pionira videoumjetnosti u Hrvatskoj, zatim skulpturama i mozaicima, ali ponajviše svojim slikarskim djelima i specifičnim likovnim istraživanjima na području figuracije.

Od 1981. godine realizirao je brojne slikarske teme – od istraživanja apstraktnih geometrijskih formi, mogućnosti suvremene figuracije, erotskih, mitoloških i biblijskih tema do problematizacije suvremene ekologije i kritike tehnologije. Konstantu u njegovom radu pritom predstavlja nekoliko postupaka poput propitivanja perspektive i prostornosti slike, razvijanja naracije unutar djela, kritike tehnologije kroz formalnu strukturu djela, prikazivanja metafizičkih, mističnih i transcendentalnih prizora i motiva, ali možda ponajviše propitivanja mogućnosti pejzaža.

Pejzaž kao osnovna tema Milićevog slikarstva imao je nekoliko transformacija – od pejzaža metafizičke atmosfere u kojima istražuje perspektivu, pejzaža prostorne iluzije i geometrijskih oblika, pejzaža kao personifikacije erotskih motiva, kao materičnog prikaza zemljine površine, pa do ekoloških, mitoloških i tehnopejzaža.

Zdravko Milić rođen je 1953. god. u Labinu. Diplomirao je slikarstvo na Accademia di Belle Arti u Veneciji, 1977. godine u klasi prof. Carmela Zottija. Stručno je usavršavao mozaik 1988. na École Nationale Supérieure des Beaux - Arts u Parizu u klasi prof. Ricarda Licate. Kao red. prof. predaje slikarstvo i mozaik na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Član je HDLU Rijeka, HDLU Zagreb. Izlagao je na više od osamdeset samostalnih i na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu (Italija, Austrija, Mađarska, SAD, Njemačka, Brazil, Portugal, Australija, Slovenija, Francuska,...). Sudjelovao je u radu likovnih kolonija i simpozija, a za svoj rad višestruko je nagrađivan. Radovi mu se nalaze u privatnim i muzejskim zbirkama.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.