Hrvatski radio

Radio Pula

Maša po starinski

28.08.2015.

18:49

Autor: Bruno Krajcar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Maša po starinski, 8. smotra starocrkvenog pučkog i glagoljaškog pjevanja održat će se u Svetom Petru u Šumi u nedjelju, 30. kolovoza.

Manifestacija je nastala radi valorizacije i očuvanja starocrkvene pučke pjesme i glagoljaškog pjevanja, kako bi se senzibilizirala javnost o važnosti tog dijela naše bogate nematerijalne kulturne baštine. U proteklih sedam godina u Svetom Petru u Šumi nastupili su mnogi zborovi i pučki pjevači iz svih dijelova Hrvatske, pa čak i iz Gradišća u Austriji, te Bosne i Hercegovine, predstavljajući zajedničku sakralnu i liturgijsku baštinu. 

Program manifestacije počinje u 18 sati u klaustoru pavlinskog samostana gdje će biti predstavljena knjiga akademika Josipa Bratulića Priče o lijepim stvarima ili Blagdan skromnih darova, a o knjizi će uz autora govoriti i njezin urednik Elmo Cvek.

U 19 sati na redu je svečano misno slavlje u župnoj crkvi svetih Petra i Pavla, na kojem će liturgijsko pjevanje 'maše po starinski' predvoditi crkveni pučki pjevači iz Zadarske nadbiskupije iz mjesta Kali na otoku Ugljanu. Nakon mise u 20 sati slijedi 8. Smotra glagoljaškog i starocrkvenog pučkog pjevanja.

O značaju smotre poslušajte domaćina, načelnika općine Sveti Petar u Šumi, Maria Bratulića.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.