Hrvatski radio

Radio Pula

Međunarodni festival glazbe i zvuka održan u Puli

21.10.2019.

14:37

Autor: Jana Radić

Dodjela nagrada (foto: HRT Centar Pula)

Dodjela nagrada (foto: HRT Centar Pula)

Foto: - / -

Elita filmske glazbe okupila se u Puli na 7. Međunarodnom festivalu glazbe i zvuka. Vrhunac trodnevnog programa bila je ceremonija dodjele nagrade Chrystal Pine awards najboljim europskim skladateljima filmske glazbe.

Prema mišljenju struke najbolju filmsku glazbu u dugometražnom filmu napravili su William Lyons i Johnnie Burn za dramu 'Miljenica' te Khaled Mouazanar za film 'Capernaum'. Nagradu za životno djelo dobio je legendarni majstor zvuka, Eddy Joseph, poznat po filmovima James Bond Casino Royale, Harry Potter i Evita.

U Puli se na festivalu glazbe i zvuka moglo susresti mnoge poznate filmske skladatelje koji svoja iskustva podijelili s mlađim kolegama. Stephen Warbeck dobitnik je Oscara za glazbu u filmu Zaljubljeni Shakespeare. Geryju Yershonu nominacija za Oscara za glazbu u filmu 'Mr Turner' otvorila je vrata Hollywooda.

Međunarodni festival glazbe i zvuka pokrenut je u Hrvatskoj prije sedam godina. Umjetnički ravnatelj Ozren Glasser i sam je skladatelj za film i kazalište. U svijetu je tek nekoliko festivala posvećenih filmskoj glazbi i zvuku. Riječ je umjetnosti koja zaslužuje svoju smotru. To potvrđuje struka, ali i publika koja prepoznaje i cijeni filmsku glazbu.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Međunarodni festival glazbe i zvuka održan u Puli

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.