Hrvatski radio

Radio Pula

Mjesec hrvatske knjige: U Labinu otvorena nova knjižnica

15.10.2013.

17:24

Autor: Danijela Dorani

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svečanošću otvorenja labinske Gradske knjižnice u nekadašnjoj zgradi uprave Istarskih ugljenokopa Raša, počelo je obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige. Moderna, multimedijalna knjižnica izvrstan je spoj očuvanja industrijske baštine i suvremenosti, a po svemu sudeći, knjižnica će biti novi kulturni centar Labinštine i pravi rudnik kulture.

Novi prostori labinske gradske knjižnice smješteni su u zgradu gdje su nekoć rudari odlazili po svoje plaće, a cijela je zgrada dio vrijednog rudarsko-industrijskoga kompleksa Pijacal koji je zaštićeno kulturno dobro.

Obnova prostorija i suvremena, multimedijska oprema stajali su 12 milijuna kuna koje su financirali Ministarstvo kulture, Istarska županija i Grad Labin, istaknuo je labinski gradonačelnik Tulio Demetlika, ponosan na rudarsku baštinu svojega grada.

Nova će knjižnica zasigurno biti hram knjige, novo središte kulturnih zbivanja a ono što čine knjižničari može se usporediti s rudarskim poslom, istaknula je predstavnica Ministarstva kulture Dubravka Đurić Nemec.

No posebno su intenzivna zbivanja u Mjesecu hrvatske knjige koji se obilježava do 15. studenog. Raznovrsnim programima sudjelovat će 180 knjižnica diljem Hrvatske, a u sklopu manifestacije održat će se i Nacionalni kviz za poticanje čitanja te program Čitanje naglas.

Više poslušajte u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.