Hrvatski radio

Radio Pula

Mladi sisački filmaši snimaju dokumentarac

08.01.2021.

10:33

Autor: Tomislav Šikić

Foto: kolaž/ustupljene fotografije/Kino klub Sisak

Foto: kolaž/ustupljene fotografije/Kino klub Sisak

Foto: - / -

Niz potresa koji su razrušili Sisak, Petrinju i okolna sela nisu slomili volju mladih entuzijasta iz Siska. Na inicijativu Kino kluba Sisak počinje snimanje dokumentarnog filma koji za cilj ima prikazati trenutke potresa i stanje nakon potresa na spomenutim područjima.

Dokumentarni producirat će Kino klub Sisak, ali članovi pozivaju sve zainteresirane da pridonesu stvaranju projekta svojim uradcima. 

Prikupljaju se tako fotografije i snimke koje su snimljene u trenutku potresa ili nakon potresa. Cilj je dokumentarnoga filma prikazati i snagu potresa te dočarati štetu koju je nažalost izazvao. 

Potres je trag ostavio i na domovima članova Kino kluba Sisak te na prostorijama Kluba i opremi kluba. Iz Kluba se nadaju kako ih materijalna šteta neće omesti u stvaranju dokumentarnog filma te kako će svojim djelovanjem, kao i do sada, pridonijeti kulturi filma u Hrvatskoj. Članovi Kino kluba Sisak tako prikupljaju i sredstva za obnovu domova članova i nadomještanje opreme te renovaciju prostora Kino kluba u humanitarnoj akciji “Za Kino klub Sisak”.   

"Sada je na mladim filmašima, volonterima i entuzijastima stvoriti dokumentarni film od neizmjernog značaja za Sisak i ostala potresom pogođena mjesta", ističu u Kino klubu Sisak. Sve one koji su zabilježili trenutke potresa i stanje nakon potresa mole da im dostave materijale i tako doprinesu stvaranju filma. 

“Iako je Klub stradao u potresu te je mnogo opreme uništeno, kao i domovi naših kinoklubaša, našu ekipu filmaša to nije spriječilo da dokumentira i arhivira snimke i fotografije koje su nastale nakon prvog i drugog potresa. Upravo je iz toga i proizašla ideja o snimanju dokumentarca s temom potresa na našem području", poručuju iz Kino kluba Sisak. 

O njihovoj neumornoj volji za snimanjem govori i činjenica kako dio ekipe snima stalno, a od ovoga su im se tjedna priključili i ostali filmaši. Snimatelji su podijeljeni u timove koji prikupljaju materijale za dokumentarac diljem županije, a nadaju se kako će zaprimiti  i materijale  svojih sugrađana koji prikazuju potres. 

Svoje materijale, fotografije i snimke, svi zainteresirani mogu poslati na mail: kino.klub.sisak2013@gmail.com ili na WhatsApp broj: 098 9940849. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.