Hrvatski radio

Radio Pula

Nagrada "Zvane Črnja" Marini Šur Puhlovski

16.10.2015.

14:07

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Književnica Marina Šur Puhlovski - dobitnica je nagrade "Zvane Črnja" za najbolju hrvatsku knjigu eseja, koja se dodjeljuje u sklopu Pulskih dana eseja. Na dvodnevnom skupu sudjeluje dvadesetak književnika esejista iz pet zemalja, koji će iznijeti svoje viđenje odnosa slobode i demokratske cenzure.

Autorica Marina Šur Puhlovski nagradu je dobila za svoju zbirku pod nazivom "Književnost me iznevjerila" koja je nastajala gotovo tri desetljeća. Nije to bio nimalo lak put jer se u svojim esejima, kaže autorica, suprotstavlja tezama poststrukturalizma.

Već 13 godina Pulski dani eseja progovaraju o gorućim književnim, društvenim i filozofskim temama. Ove godine propituje se uvijek aktualni i intrigantni odnos slobode i cenzure u demokratskim društvima, kaže književnik i pokretač Dana eseja Boris Biletić.

Inače, Pulski dani eseja održavaju se u ozračju dviju značajnih obljetnica koje su obilježile kulturni prostor Istre. Prije četvrt stoljeća utemeljen je Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika, koji je i organizator skupa, te 20 godina od pokretanja književnog časopisa Nova Istra.

Više u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.