Hrvatski radio

Radio Pula

Najvažniji kulturni događaji u prošloj godini

01.01.2016.

12:34

Autor: Jana Radić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Godina iza nas bila je bogata kulturnim događanjima koji su zabilježili rekordni broj posjetitelja. Filmski festival imao je do sada najviše filmova u nacionalnom programu, Sajam knjige predstavio je stotinu programa, a Arheološki muzej Istre ostvario je dosad najveću izložbu "Istra, lav orao".


U 2016. godini nastavlja se realizacija aktivnosti predviđenih Kulturnom strategijom Grada Pule čiji program traje od 2014. do 2020. godine. Iz gradske uprave kažu da imaju tri cilja: umrežavanje institucija, nezavisne scene i pojedinaca, zatim razvoj publike te međusektorsku suradnju. Nadaju se i još boljem priljevu europskoga novca kojim bi financirali velike gradske projekte, ali i programe od posebnog značaja za zajednicu.

Godinu pred nama obilježit će i konačna odluka o Europskoj prijestolnici kulture. U drugom krugu ostali su Rijeka, Osijek, Dubrovnik i Pula, a pobjednik će biti poznat u proljeće. Poznati dizajner Nikola Boić u pulskom je kreativnom timu. Ističe da titula Europskog grada kulture može puno utjecati na ljude koji u njemu žive. 

Inače, Grad Pula planira za kulturu u 2016. godini iz proračuna izdvojiti 28 milijuna i 100 tisuća kuna. Najveći korisnici su već tradicionalno Istarsko narodno kazalište s gotovo sedam milijuna kuna, Gradska knjižnica i čitaonica sa šest te Pula film festival s četiri milijuna kuna.

Za ostale programe u kulturi, koji uključuju likovne programe, književne manifestacije, glazbene programe, kulturu mladih te inovativne umjetničke prakse, iz proračuna će se izdvojiti 6 milijuna i 600 tisuća kuna. Kulturni sustav treba uvažavati različite potrebe, ali istovremeno i stvarati vrijednosti u kojem estetska razina kvalitete predstavlja važan moment u životu građana, poručili su iz Grada Pule najavljujući potporu kulturi u 2016. godini.

 

Više u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.